DIY

DIY Day geeft tweede leven aan afval

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
21/05/2014

Zaterdag zal een handvol knutselaars, kunstenaars en wereldverbeteraars het pleintje voor de Micro Marché omvormen tot kloppend hart van creatief Brussel. Voor de vierde keer vindt daar de DIY Day plaats, waar je tijdens workshops zelf dingen leert maken in plaats van ze te kopen. “We gaan in tegen de tendens om steeds meer te consumeren.”

De DIY Day is voor zijn vierde editie omgedoopt tot La Foire au DIY, doelend op de samenwerking met La Foire aux Savoir Faire, een organisatie die op dagelijkse basis bezig is met het delen van do-it-yourself knowhow. “We willen de consumptiementaliteit van de mensen veranderen. Even stilstaan bij wat je in huis hebt en wat je er zoal mee kunt doen alvorens het weg te smijten of naar de winkel te gaan om het te vervangen,” vertelt organisator Ben De Melker.

De dag begint om twaalf uur met een grote picknick, workshops starten om één uur. Mensen die komen om een kijkje te nemen op een artisanale markt, zullen van een kale reis terugkomen. Het is helemaal niet de bedoeling om te komen kopen, je moet zelf de handen uit de mouwen steken! “Het heeft wel iets van een markt, maar je maakt de dingen zelf in plaats van ervoor te betalen,” zegt De Melker.

DIY handhaaft de succesformule van de voorbije jaren: ateliers en workshops omgeven door randanimatie en concerten. Nieuw is het extra luik voor kinderen. “We zijn daar vorig jaar mee gestart, dat was een ongelooflijk succes dus pakken we dit jaar voor het eerst uit met een heuse kinderhoek,” vertelt De Melker. “Ook de eethoek wordt serieus uitgebreid, je kunt er zelfs bier leren brouwen! En we hebben extra tijd en energie gestoken in de constructie van twee driehoekige domes uit gerecupereerde latoflex waarin een deel van de ateliers plaatsvinden.”

Hangende tuinen
Verder kun je op DIY terecht voor zeefdruk, kleren ‘pimpen’ in een textielatelier, maken van natuurlijke onderhoudsproducten of nog live painting op een grote box gemaakt uit de oude stands van de Micro Marché. Om na al dat harde labeur je dorst te lessen, kun je terecht in de bar gemaakt uit buizen van voormalige waterleidingen. “Recuperatie staat centraal, al wat we gebruiken is gemaakt uit gerecycleerde materialen. We geven een tweede leven aan dingen die we zouden wegsmijten. Het milieu staat ook centraal in de Green Environment-hoek met stands rond stadstuinieren, hangende tuinen, een urban grow kit... Qua mobiliteit mikken we vooral op de fiets, met een fietsherstelatelier.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni