© bundl via Twitter

Diwan Awards: 'Marokkanen willen meebouwen aan samenleving'

GDC
© brusselnieuws.be
20/03/2015

Succesvolle Belgen uit de Marokkaanse gemeenschap werden donderdag in de schijnwerpers gezet tijdens de Diwan Awards. Onder andere Brusselaars Karima Draoui, Nadia Fadil en Hakim Boularbah vielen op het druk bijgewoonde evenement in de prijzen. “Niet alle Marokkanen zijn bezig met radicaliseren.”

Veel mooi volk in The Event Lounge in Schaarbeek donderdagavond. De zaal zit afgeladen vol mensen in galakledij voor de derde editie van de Diwan Awards. Ook heel wat ministers tekenen present, onder hen de Brusselse excellenties Vervoort, Fremault en Madrane en federaal minister Jambon.

De Diwan Awards zetten al enkele jaren succesrijke mensen uit de Marokkaanse gemeenschap in België in de bloemetjes. Niet enkel figuren uit de sport- en cultuurwereld, maar ook ingenieurs, artsen, ondernemers en juristen vallen er in de prijzen.

“Ik ben trots dat mijn ouders voor België kozen, maar ik ben niet blij met het imago dat altijd aan onze gemeenschap lijkt te kleven”, zegt Fatima Abbach van vzw Divers-city, die het evenement organiseert met haar collega Saïd El Maliji.

“We zijn zogezegd geen meerwaarde, komen negatief in de pers. Met de Diwan Awards willen we tonen dat niet alle Marokkanen bezig zijn met islamiseren en radicaliseren. 99 procent is bezig met heel hard werken, en slagen ondanks tegenkanting. Wij willen meebouwen aan de Belgische samenleving. Maar dat hoor je zelden.”

Brusselaars in de prijzen
Net als de voorbije jaren doen Brusselaars het bijzonder goed. Zo gaat de prijs in de categorie Recht naar Hakim Boularbah, advocaat bij Liedekerke en verbonden aan de ULB, en wint sociologe Nadia Fadil in de categorie Onderwijs en Onderzoek. Ehsan Alami wordt beste ingenieur, en neurochirurg Nordeyn Oulad Ben Taib is de laureaat in de categorie Geneeskunde. RTL-gezicht Hakima Darhmouch is persoonlijkheid van het jaar, en de 3.000 euro voor de beste vereniging gaat naar Le 6e sens, die jongeren ertoe aanzet bloed te geven.

De Brusselse Karima Draoui mag de prijs in de categorie Management in ontvangst nemen voor haar werk bij technologiebedrijf Cisco. “Ik voel me net een filmster", lacht ze. "Ik ben een beetje verrast, ik kende de awards tot voor kort niet. Maar als mijn parcours jongeren kan inspireren om hun doelen te bereiken, des te beter."

Trendsetters
Af en toe wordt er verwezen naar de gebeurtenissen van de afgelopen maanden en de stroom van berichten rond radicaliserende jongeren. Maar het optimisme haalt toch de bovenhand. “Tijdens mijn studies Rechten was ik de enige van Marokkaanse afkomst. Nu tel ik er tientallen in het auditorium”, zegt Boularbah.

Ook Rachid Lamrabat is positief. Hij won met zijn etnomarketingbedrijf Are & Are de prijs voor de beste onderneming. “Wij zijn continu met trendsetters bezig, en dan zie je hoe vertekend het beeld van de Marokkaanse gemeenschap is. Het is een groep die ongelooflijk vooruit gaat en de eigen grenzen verlegt. We beseffen nog niet genoeg dat we echt met hen rekening moeten houden en hun talent moeten binnenhalen.”

Hij is alvast blij met de erkenning van de Diwan Awards. “Vroeger had ik het moeilijk om als voorbeeldfiguur gezien te worden. Dat was nooit mijn bedoeling geweest. Maar nu vind ik het iets positief. Het wil zeggen dat bij ons de lat hoog ligt, dat wij niet enkel slagen binnen de eigen gemeenschap, maar ook daarbuiten.”

Autochtonen stemmen mee
De Diwan Awards worden elk jaar groter. Dit jaar stemden zowat 20.000 mensen mee om de winnaars te kiezen.

“Twintig procent daarvan waren autochtone Belgen”, zegt Abbach. “Dat toont dat er toch bruggen geslagen worden, dat zij ook stemmen voor die collega of buurman van Marokkaanse oorsprong die het geweldig doet.”

Diwan Awards: 'We mogen niet als slachtoffer reageren'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni