Dieudonné niet welkom in Vorst Nationaal

© brusselnieuws.be
13/04/2015

De controversiële humorist Dieudonné is niet welkom in Vorst Nationaal. Zijn spektakel “La Bête Immonde” op 17 mei gaat niet door. Dat heeft de Brusselse rechtbank in kort geding beslist.

Volgens de rechter heeft Dieudonnés productiehuis Les Productions de la Plume de uitbaters van Vorst Nationaal, met name het Antwerps Sportpaleis, bewust misleid over de politieke inhoud van de show.

Het contract is in augustus ondertekend met de echtgenote van Dieudonné en betrof de show genaamd La Bête, schrijft Le Soir. Omdat het Antwerps Sportpaleis, intussen gealarmeerd over de ware inhoud van de show, niet startte met de ticketverkoop, trok het productiehuis naar de burgerlijke rechtbank. Deze laatste heeft de uitbaters van Vorst Nationaal, samen met de Belgische Liga tegen Antisemitisme, gelijk gegeven.

Door La Bête als titel te gebruiken in plaats van La Bête Immonde, heeft Dieudonnés productiehuis volgens de rechter de uitbaters misleid. Daardoor is het contract niet rechtsgeldig.

La Bête Immonde is een verwijzing naar Bertolt Brechts gelijknamige allegorie over nazisme, fascisme, racisme en antisemitisme of andere ideologieën die geassocieerd worden met extreemrechts.

De burgmeester van Vorst had eerder zijn voornemen bekendgemaakt om de show te verbieden wegens het risico op de verstoring van de openbare orde.

Eerder werd Dieudonné in Frankrijk al verschillende keren veroordeeld wegens antisemitische uitspraken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni