Diesdelle is rijkste wijk van Brussel

SDS
© brusselnieuws.be
25/08/2015

Er zijn nieuwe cijfers beschikbaar over het inkomen per fiscale aangifte in elk van de 118 Brusselse wijken. De wijk Diesdelle in Ukkel is veruit de rijkste met jaarlijks gemiddeld 65.511 euro per belastingaangifte, de wijk rond het Weststation in Molenbeek de armste met 15.943 euro.

Het gewestelijk gemiddelde ligt op 26.463 euro.

Dat de armere gemeenten in Brussel vooral in de sikkel rond het kanaal zijn gesitueerd, en de rijkere gemeenten vooral in het oosten, is al lang bekend. Maar het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) publiceert ook gedetailleerde gemiddelde inkomens per wijk. De nieuwste cijfers dateren uit 2012.

Daaruit blijkt duidelijk dat er ook binnen gemeenten belangrijke inkomensverschillen bestaan.

Kloof binnen gemeenten
De wijk Putdaal op de grens tussen Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe is na Diesdelle de tweede rijkste in het gewest, met gemiddeld 60.000 euro per fiscaal huishouden. Dat inkomen ligt veel hoger dan in de andere wijken van die beide gemeenten, die eerder tussen de 35.000 en 45.000 euro per jaar schommelen – nog altijd hoge bedragen waar vele inwoners van de centrumgemeenten alleen maar kunnen van dromen.

In Schaarbeek verdienen huishoudens uit de buurt rond het Josaphatpark en het Plaskyplein met ongeveer 28.000 euro gemiddeld 10.000 euro meer dan de inwoners van de wijken rond het Colignonplein, de Brabantstraat en de Haachtsesteenweg.

In Elsene is de kloof tussen verschillende wijken nog groter. Inwoners van de wijk rond de vijvers in Elsene verdienen gemiddeld 41.250 euro per belastingaangifte. Dat is bijna dubbel zo veel als in de vlakbij gelegen wijk rond Flagey en Malibran (21.511 euro).

Hetzelfde geldt voor Ukkel, waar de superrijken van Diesdelle aan het Zoniënwoud de wijken rond het Observatorium en Fort Jaco voorafgaan, met respectievelijk gemiddeld ongeveer 48.000 en 45.000 euro per jaar. In Kalevoet/Moensberg daarentegen verdienen de inwoners gemiddeld ‘slechts’ 28.500 euro per jaar.

Maar alles is relatief, want in Sint-Jans-Molenbeek is de buurt rond het Machtensstadion de ‘rijkste’, terwijl het maar om 25.992 euro per gezin gaat. Dat is ook nog altijd meer dan de rijkste wijk in Sint-Gillis, rond Berckmans/Munthof (25.043 euro).

(Lees verder onder de kaarten)

Armste trio
In Anderlecht haalt Neerpede 35.700 euro per jaar, tegenover slechts 17.000 euro voor de drie armste wijken, allemaal gesitueerd in Kuregem.

Kuregem-Bara, De Marollen en het Weststation zijn de allerarmste wijken van de stad, met respectievelijk 16.747 euro, 16.498 euro en 15.943 euro per belastingaangifte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni