Derde van de werklozen is 45-plusser

© brusselnieuws.be
23/04/2014

Het aantal werklozen ouder dan 45 jaar is de laatste tien jaar verdriedubbeld. Oudere werklozen zijn zelfs talrijker dan jongere. “Mensen worden vroeger als oud beschouwd.”

In tien jaar tijd is de werkloosheidsgraad bij vijftigplussers van 10 naar 20 procent gegaan. Hun aantal is verdrievoudigd, naar 31.500. Er zijn meer werkloze ouderen dan jongeren, maar bij jongeren is de werkloosheidsgraad wel nog hoger.

Volgens Actiris zijn er verschillende oorzaken. Demografische veranderingen spelen mee, maar ook wetswijzigingen die mensen langer aan het werk moeten houden zitten er voor iets tussen. Wijzigingen aan het stelsel voor vervroegd pensioen bijvoorbeeld; mensen die vroeger op brugpensioen konden, zitten nu in de groep werklozen. Brussel kent bovendien weinig industrie, zodat het vervroegd pensioen er sowieso minder ingezet wordt.

Bovendien lopen ouderen meer risico om ontslagen te worden. “Het gevoel dat bij mensen leeft, is dat ze op 45 jaar al als oud beschouwd worden”, zegt Sander Laridon van Actiris. “En dat terwijl we net alsmaar langer moeten werken. Mensen worden dus relatief vroeg in hun carrière eigenlijk al bij de ouderen gerekend.”

Brusselse oudere werklozen hebben het extra moeilijk, omdat ze lager geschoold zijn dan Vlaamse werklozen. “Er is ook minder werk voor hen, want de industrie is al lang uit de stad vertrokken”, zegt Laridon. "Eventueel kunnen ze naar de handel of de horeca, maar daar zijn er dan weer strengere taaleisen. Over het algemeen liggen de eisen in Brussel hoger dan elders.”

Actiris werkt met enkele partners samen om de groep 45-plussers op maat te begeleiden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni