Denktank B plus: ‘Schaf de Gemeenschappen af’

© FM Brussel
18/05/2015

De pro-Belgische drukkingsgroep B plus stelt voor om de Gemeenschappen af te schaffen. Dan kan het Brussels Gewest efficiënter werken.

Het afschaffen van de Gemeenschappen kan helpen om het Brussels Gewest een volwaardig statuut te bezorgen. “We willen daarover een diepgaande studie”, zegt Willy Peerens van B plus. “We willen bekijken of het huidige systeem, met de VGC en de Cocof in Brussel, nog wel noodzakelijk is. Wij denken het een hinderpaal is voor een efficiënte werking van het Brussels Gewest.”

Als de Gemeenschappen ten grave gedragen worden, betekent dat dat het Brussels Gewest bevoegd wordt voor bijvoorbeeld cultuur en onderwijs.

B plus pleit ook voor een versterking van de meertaligheid. Ook het samenvoegen van gemeenten en politiezones moet onder de loep genomen worden.

Schaft men de Gemeenschappen af, dan krijgt het Brussels Gewest meer bevoegdheden. De organisatie wil ten slotte ook nog een federale kieskring instellen en het verbod op gemengde kieslijsten opheffen.

In de denktank zitten onder meer politiek analist Luk Vander Kelen en ministers van Staat Willy Claes en Freddy Willockx.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni