© rudydemotte.info

Demotte: 'N-VA wil culturele instellingen vervlaamsen'

© brusselnieuws.be
18/12/2014

Rudy Demotte (PS), minister-president van de Franse Gemeenschap, beschuldigt de N-VA ervan de Brusselse culturele instellingen te willen vervlaamsen. Hij verzet zich tegen het mogelijk doorschuiven door de federale regering van financiële lasten naar de Franse Gemeenschap.

Rudy Demotte reageert daarmee op uitspraken van Elke Sleurs (N-VA), federaal staatssecretaris bevoegd voor Wetenschapsbeleid. Zij had in een Kamerdebat over de begroting woensdag opgeroepen tot een overleg met de ministers van Cultuur van de verschillende deelstaten.

"Er kan geen sprake van zijn dat de Franse Gemeenschap opdraait voor de besparingen bij de federale culturele instellingen", aldus Demotte.

Volgens Rudy Demotte is de N-VA bezig met een "frontale aanval op alles wat er nog een unitair imago heeft in het land". Demotte vreest dat door de besparingen de federale culturele instellingen in Brussel zullen verarmen. Bovendien vreest hij voor een vervlaamsing van de betrokken instellingen.

De woordkeuze van Demotte kan mogelijk tot verwarring leiden. Strikt genomen zijn de federale culturele instellingen immers een bevoegdheid van MR-minister Didier Reynders. Ook Elke Sleurs is bevoegd voor een aantal cultuurinstellingen, zoals het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), maar die vallen onder de bevoegdheid Wetenschapsbeleid. Wellicht doelt Demotte op die laatste bevoegdheid.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni