Gemeenteraad Linkebeek 5 10 2015

Demotte: 'Linkebeek naar Overlegcomité'

© FM Brussel
08/10/2015

De minister-president van de Franse Gemeenschap, Rudy Demotte (PS), vraagt aan premier Michel (MR) om de kwestie Linkebeek op de agenda van het Overlegcomité te zetten. Demotte zegt dat de situatie zoals ze nu is onaanvaardbaar is en hij vraagt Michel om de communautaire vrede te herstellen.

In het Overlegcomité zetelen vertegenwoordigers van de verschillende Belgische regeringen om overleg te plegen en conflicten te voorkomen of beslechten.

Op ongeveer hetzelfde moment zei Vlaams Minister van Binnenlands bestuur Liesbeth Homans (N-VA) gisteren net het omgekeerde.

Zij gaat voorlopig niets meer doen in Linkebeek, want Homans zei in het Vlaams parlement dat de situatie onder controle is. Ze kreeg er vragen over het feit dat ze oppositielid Eric De Bruycker (Prolink) tot burgemeester benoemde nadat de Raad van State tot twee keer toe het beroep van niet-benoemd burgemeester Damien Thiéry (MR) had verworpen.

Homans zei dat ze geprobeerd heeft omrekening te houden met de politieke machtsverhoudingen, maar dat ze wettelijk geen andere keuze had dan een nieuwe burgemeester te benoemen.

De Franstalige meerderheid in Linkebeek heeft meteen duidelijk gemaakt dat De Bruycker niet aanvaarden als burgemeester. De Bruycker heeft zelf al gezegd dat hij eerst enkele weken de tijd wil nemen om de problemen op te lossen door overleg.

Als het mandaat van De Bruycker niet gerespecteerd wordt of er raakt geen andere burgemeester benoemd, dan kan de Vlaamse regering opnieuw ingrijpen. Vervroegde verkiezingen zijn dan bijvoorbeeld een optie.

'Linkebeek als Voeren'
Oud-journalist en kenner van Franstalig België Guido Fonteyn legt uit: "Die zullen hetzelfde resultaat geven, en dan kan Damien Thiéry (MR) opnieuw benoemd worden tot burgemeester. Dan begint alles weer vanaf nul. Ik heb de indruk dat hij dan de taalwetten wel zal respecteren, dat er druk op hem uitgeefend zal worden. En dan is het incident gesloten. Zoals Voeren ooit geëindigd is, zal Linkebeek ook eindigen."

Als er bij nieuwe verkiezingen opnieuw taalproblemen zouden opduiken, dan kan de regering ook een regeringscommissaris naar Linkebeek sturen. Die zou de gemeente dan besturen in plaats van de burgemeester, maar zoiets is erg uitzonderlijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni