© tvbrussel

Vier Delhaizewinkels sluiten zaterdag door sociaal conflict

© brusselnieuws.be
06/02/2016

De Delhaizewinkels Theodor (Jette), Karreveld (Molenbeek), Keizer Karel (Sint-Agatha-Berchem) en Chazal (Schaarbeek) zijn zaterdagmiddag gesloten door een dispuut met de vakbond. De ingang van de winkels was tot 20 uur niet toegankelijk door blokkades.

Het dispuut tussen de sociale partners en Delhaize heeft betrekking op "een administratieve situatie met één bepaald arbeidscontract in de winkel Theodor", bevestigt de woordvoerder van Delhaize Roel Dekelver.

Toch wordt er door de vier winkels geprotesteerd tegen de wijze waarop Delhaize haar personeel contracteert. "De regels rond contracten van bepaalde duur worden niet gerespecteerd", zegt Valérie Vanwalleghem, secretaris voor handel bij BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde.

"Die contracten dienen een minimumduur van drie maanden te hebben. Indien de wet niet wordt nageleefd, kan de werknemer een contract van onbepaalde duur vragen", aldus Vanwalleghem. En de directie heeft volgens haar geweigerd de werkneemster een contract van onbepaalde duur aan te bieden.

In Jette sloot de Delhaizewinkel haar deuren al om 11 uur op zaterdag. "Daarop is ook de sluiting van Karreveld in Molenbeek gevolgd rond 14 uur. Het sociaal conflict heeft geen rechtstreekse betrekking op Karreveld", voegt Dekelver er voorzichtig aan toe.

Ook Chazal en Keizer Karel deden mee aan aan de spontane vakbondsactie. Tussen 70 en 80 procent van het personeel zou het werk hebben neergelegd volgens BBTK. De ingangen van de vier winkels zijn volgens La Capitale geblokkeerd geweest tot 20 u 's avonds.

Afgelopen vrijdag organiseerde de liberale vakbond ACLVB ook al een alleenstaande actie met pamfletten aan de Delhaize van Flagey. Daar heerst onvrede over het doorschuiven van taken van de slagerij naar verkopers.

Delhaize laat nog weten dat ze de situatie met het contract bij Theodor zo snel mogelijk proberen op te lossen "zodat de winkels maandag terug gewoon open zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni