Deel van MIVB-camera’s voorlopig niet verbonden met centrale

© brusselnieuws.be
04/08/2015

De camerabeelden van de MIVB-stations zijn niet allemaal live vanop afstand te bekijken. Dat maakt hen onbruikbaar in noodgevallen.

Nog niet alle bewakingscamera’s die ophangen in de metrostations van de MIVB zijn verbonden met de centrale. Daarover getuigt een vakbondsman van de MIVB anoniem in de krant La Libre Belgique.

“In het metrostation Pétillon hangen vierenveertig bewakingscamera’s. De beelden van slechts zestien daarvan kunnen vanuit de centrale live bekeken worden. Om de beelden van de andere camera’s te kunnen bekijken, moet een werknemer zich naar het station verplaatsen. Dat maakt dat die camera’s nutteloos zijn om in te grijpen bij noodgevallen. Ze dienen enkel om feiten vast te stellen nadat het kwaad geschied is", zegt de bezorgde werknemer in de krant.

"Het aantal camera's in de metrostations wordt sinds twee jaar opgedreven", verklaart An Van Hamme van de MIVB. "Twee jaar geleden waren er 1.100 camera's, binnenkort worden dat er meer dan 3.000 gespreid over de 69 metrostations. In elk station hangen zestien camera's die live te volgen zijn vanuit de centrale. De nieuwe camera's registreren voorlopig enkel de beelden, maar die beelden zijn niet in reële tijd te bekijken. De beelden van de nieuwe camera's worden nu wel al opgenomen en gebruikt om daders te identificeren", zegt An Van Hamme.

Volgens de MIVB wordt er binnenkort een nieuw centraal beheersysteem geïnstalleerd voor de oude en nieuwe camera’s. Dat zal ervoor zorgen dat alle beelden van alle camera’s rechtstreeks te bekijken zijn vanuit de centrale. Vanaf september of oktober wordt het nieuwe systeem getest in de stations Hankar, Delta en Beaulieu. Maar ook nu is er volgens de MIVB geen sprake van onveiligheid, want in elk station hangen voldoende camera’s waarvan de beelden wel in reële tijd te volgen zijn vanuit de centrale.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni