Voetballende kinderen
© Elke Vanoost

Debaets wil automatische erkenning Vlaamse kinderbijslagkassen

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
01/04/2015

Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) wil dat de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie in de toekomst automatisch de uitbetalingskassen voor kinderbijslag erkent die erkend worden door de Vlaamse Gemeenschap.

Dat laat ze haar partijgenoot Walter Vandenbossche weten die haar een ‘bezorgde’ brief schreef over de volgens hem Waals-Brusselse verkleuring van het kindergeld. Ook Tania Dekens, administrateur-generaal van Famifed, het federaal agentschap voor de kinderbijslag, dient Vandenbossche van antwoord.

D e overheveling van de kinderbijslag van het federale niveau naar de gemeenschappen – in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest naar de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) - zorgt voor onrust, en dat niet alleen bij de personeelsleden die niet weten naar welke instantie ze zullen overgeplaatst worden.

Voormalig Brussels parlementslid Walter Vandenbossche ontwaarde een Brussels-Waals onderonsje zonder de Vlamingen. Hij vreesde dat tegen 2019 heel het gezinsbeleid Waals-Brussels zou kleuren. Vandenbossche wijst volgens Debaets terecht op een aantal aandachtspunten, maar zijn zorg is voorbarig. De afspraken binnen de GGC komen er pas tegen 30 juni 2015. Debaets pleit voor het behouden van een sterke band met Vlaanderen wat betreft de uitbetalingskassen. Ze wijst erop dat kinderbijslag een complexe materie is en dat Famifed helemaal niet optreedt als locomotief voor een aantal Brusselse actoren, zoals Vandenbossche zegt.

Dat zegt ook Tania Dekens: “De GGC heeft ons helemaal geen taken toegewezen, onze opdracht hebben wij gekregen van de federale regering. Onze eerste zorg is dat tijdens de overgangsperiode alle gezinnen tijdig en correct hun kinderbijslag krijgen. In totaal gaat het over 6,3 miljard per jaar, verdeeld over anderhalf miljoen gezinnen en 2,8 miljoen kinderen.”

Dekens benadrukt dat de kinderbijslag een substantieel onderdeel is van het inkomen van alle gezinnen: “Een maand geen kindergeld kan dramatisch zijn, niet alleen voor mensen in armoede. Voor een middenklassegezin met twee kinderen van acht en dertien jaar is dat algauw tien procent van hun netto inkomen.”

‘Slag in het gezicht’
Famifed is een overheidsadministratie en een van de veertien uitbetalingskassen. Famifed betaalt de kinderbijslag van het overheidspersoneel en leefloners, maar ook voor de werknemers van onder andere de binnenschippers en de horeca.

Dekens is verwonderd in Vandenbossches brief te lezen dat Famifed jaloers zou kijken naar de informaticasystemen van de Vlaamse kinderbijslagfondsen: “Famifed heeft sinds 2012 een uiterst performant informaticasysteem waarmee maandelijks aan 330.000 gezinnen voor 560.000 kinderen kinderbijslag wordt betaald. Private kassen kunnen mits akkoord van het beheerscomité hiervan nu al gebruik maken mits een bijdrage in de onderhoudskost. De deelentiteiten nemen gratis een kopij mee als ze vertrekken. Ik weet niet waar Vandenbossche het vandaan haalt dat ze zouden moeten betalen voor het systeem. De onterechte kritiek was een slag in het gezicht van mijn personeel.”

Dekens wijst erop dat Famifed begin maart nog gekroond werd tot de beste federale overheidsdienst van het jaar. Dekens: “Met felicitaties van onze zes bevoegde ministers en een persoonlijke felicitatiebrief van Karel Van Eetvelt van Unizo.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni