A1422 Peter swinnen2 c Ivan Put
© Ivan Put

De week van Peter Swinnen: 'Zurbarán en Ravensteingalerij'

Sam Steverlynck
© Agenda Magazine
16/04/2014

Brussel − en bij uitbreiding België − heeft wel eens de reputatie een stedenbouwkundig zootje te zijn. Daar probeert Peter Swinnen, Vlaams Bouwmeester, iets aan te doen door een langetermijnvisie uit te denken en kwalitatieve architectuur te stimuleren.

Zurbarán / Cristina Iglesias

"Francisco de Zurbarán was een barokschilder die prachtig en ontroerend werk maakte. Door zijn eigenzinnige beeldtaal wringt er steeds iets in zijn werk. Bozar is erin geslaagd om 51 schitterende werken – waaronder het magnifieke stilleven Agnus Dei – samen te brengen uit topcollecties als die van het Prado en de National Gallery. Een huzarenstukje! Omdat mijn echtgenote curatrice is bij Bozar, heb ik gedurende twee jaar het ontstaansproces van de expo mogen meemaken. Interessant is ook dat ze aan het begin en einde van het parcours poëtisch werk hebben geplaatst van Cristina Iglesias, vooral bekend van haar fontein aan het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten."

> 25/5, Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel, www.bozar.be

Rotonde Ravenstein

"De Ravensteingalerij, waar het Atelier Bouwmeester is ondergebracht, is een vijftal jaar geleden geklasseerd als jong monument. Een goede beslissing, want het is een fascinerende plek waar boven- en benedenstad elkaar ontmoeten. De typische Expo 58-architectuur is opgevat als een gesamtkunstwerk. Naast de gigantische lichtkoepel waren er ook een sculptuur van Strebelle en een muurschildering te zien. In 2008 heeft men voor een expo in Bozar een stalen structuur aangebracht in de koepel waardoor het geheel wordt doorbroken. Voor mijn mandaat afloopt, wil ik ervoor zorgen dat die weer verdwijnt."

www.galerieravenstein.com, www.vlaamsbouwmeester.be

Walter Swennen

"Walter Swennen is een ongrijpbare ziel. Ik houd vooral van zijn oudere werk, waarin hij schilderkunst en schrijven verzoent. Zijn werk getuigt van een oprechtheid die zeldzaam lijkt in de kunstwereld. Mooi dat hij na zijn retrospectieve in Wiels nu opnieuw een expo heeft."

> 3/5, Xavier Hufkens, Sint-Jorisstraat 6, Brussel, www.xavierhufkens.com

The Depression Era Project

"Hoewel het niet onze corebusiness is, houden we in het Atelier Bouwmeester af en toe tentoonstellingen. Naar aanleiding van No Country For Young Men, de guerrilla-expo tegen de achtergrond van het Griekse EU-voorzitterschap, heb ik Katerina Gregos carte blanche gegeven. Zij heeft Depression Era uitgenodigd, een Grieks collectief dat foto's en video's toont waarop te zien is hoe de publieke ruimte als eerste wordt verwaarloosd in tijden van crisis. Zo wordt deze expo eigenlijk de off van de off."

> 16/5, Ravensteingalerij 54-59, Brussel, www.vlaamsbouwmeester.be

Vanderborght-gebouw

"Het Vanderborght-gebouw is een fascinerend gebouw uit de jaren 1960 dat strategisch is ondergebracht in het stadsweefsel. Het toekomstige Museum voor Moderne Kunst daar onderbrengen zou een historische vergissing zijn. Men stelt het voor als een tijdelijke huisvesting, maar tegelijk geeft de Stad Brussel een erfpacht van 30 jaar. Bovendien is de ruimte veel te klein (ca. 4000 m2) en zal het te veel kosten qua techniek en belichting."

Schildknaapstraat 50, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni