A1444 aukje3

De week van Aukje Koks

Sam Steverlynck
© Agenda Magazine
30/09/2014

Brussel mag dan heel wat Franse kunstenaars aantrekken, ook meer en meer Nederlanders komen zich hier vestigen. Zoals Aukje Koks, die na een residentie in Wiels bleef hangen. "Ik heb vier jaar in Amsterdam gewoond en vond het toch allemaal wat te gestructureerd," zegt ze. "Brussel is ondeugender."

JACK SMITH
"Bij Gladstone Gallery is een overzicht te zien van Jack Smith, een belangrijke figuur uit de New Yorkse avant-garde van de jaren 1960, '70 en '80. Een excentrieke performancekunstenaar die vrij onbekend was tijdens zijn leven, maar wel een grote inspiratiebron werd voor Andy Warhol, Madonna en Lady Gaga. In de tentoonstelling bij Gladstone zijn onder andere fragmenten te zien van performances, getekende posters en handgeschreven scripts vol humor en verbeelding. Het is nooit echt duidelijk waar het theater stopt en zijn privéleven begint. De expo heeft haast iets educatiefs en komt daardoor minder commercieel over dan andere galerie-expo's. Dat waardeer ik wel."
Jack Smith: Theater and performance works, > 8/11, Gladstone Gallery, Grote Hertstraat 12, Brussel, www.gladstonegallery.com

SUSI GELB
"De jonge Duitse Susi Gelb is artist in residence bij w-o-l-k-e, een kunstenaarsinitiatief op de elfde verdieping van een flatgebouw in het centrum. Tot 10 oktober toont ze werk waarvoor ze experimenten heeft mogen uitvoeren in het ballistisch laboratorium van de Koninklijke Militaire School in Brussel. Zo vuurt ze bijvoorbeeld objecten af op een speciale blok gelatine of rubber die qua consistentie overeenkomt met het menselijk lichaam. Gelb is geïnteresseerd in objecten die ze als het ware op alchemistische wijze in een bepaalde substantie 'bevriest'. De notie van conservering is dan ook belangrijk in haar werk."
1 > 10/10, na afspraak (1/10, 18 > 22.00, 4 & 5/10, 14 > 18.00), Vaartstraat 45, Brussel, www.w-o-l-k-e.be

LE REALISM
"Le Realism is een restaurant annex café dat een paar maanden geleden werd geopend. Het ligt in het midden van de Dansaertstraat en wordt gerund door Sophie Pelletier, wier partner een kunstenaar is. Le Realism trekt dan ook heel wat kunstenaars aan. Het is er vrij klein, de sfeer is intiem. De keuken, gemaakt met biologische en regionale producten, is zeer lekker."
Antoine Dansaertstraat 161, Brussel

ZONIËNWOUD
"Het Zoniënwoud heeft bomen die meer dan 200 jaar oud zijn. Ik ben zelf in de buurt van een bos opgegroeid en hou van lange wandelingen om mijn batterijen opnieuw op te laden. Als kind wou ik zelfs boswachter worden! In het Zoniënwoud staat een monument uit 1920 ter nagedachtenis van elf boswachters die tijdens WO I werden vermoord. Het heeft iets Stonehenge-achtigs en is nogal mystiek. Ik ben benieuwd naar het volledige verhaal achter die gebeurtenis."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni