De openluchtzwemmer (3): Renipont-Plage

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
17/07/2014

Vanaf donderdag zou het weer zeer warm worden, en dan snakt u wellicht weer meer naar een verkwikkende duik in open lucht. In Brussel kan dat niet, dus helpen we met oplossingen die minder dan een uur reizen met het openbaar vervoer vergen. Vandaag: Renipont-Plage in Lasne.

Al in 1935 flaneerden inwoners van Rixensart, Genval en Lasne op de zandstrook en ligweide van de kunstmatig aangelegde zwemvijver van Renipont-Plage. Tachtig jaar later plonzen en duikelen hun achterkleinkinderen – en vele anderen – er nog altijd met evenveel plezier in het water.

Wie naar Renipont-Plage wil, heeft meerdere opties. Als u langs de Noord-Zuidlijn woont, komt u er het makkelijkst door eerst de trein naar Eigenbrakel (Braine-l’Alleud) te nemen, en vervolgens TEC-bus 36 richting Waver. Na zo’n 25 minuten op de bus bereikt u Renipont.

Voor lezers die in de buurt van de stations Brussel-Schuman, Brussel-Luxemburg of Etterbeek wonen, is het handiger om daar de trein te nemen richting Ottignies, en uit te stappen in Rixensart. Naar keuze kunt u de drie kilometer die nog resten te voet of met dezelfde bus 36 (maar dan in de andere richting, richting Eigenbrakel) overbruggen. Een ritje van niets is dat, zo’n 7 minuten, maar de bus rijdt niet al te vaak.

De supersportieve route ten slotte, per fiets, kost u zo’n anderhalf uur vanuit het centrum van Brussel, maar leidt wel grotendeels door het magnifieke Ter Kamerenbos en Zoniënwoud.

Vissen
Renipont-Plage dan. De vijver, die nog altijd in privébezit is, wordt gevoed door natuurlijke waterbronnen en is op het diepste punt slechts 2,5 meter diep. Het is een van de 37 officiële zwemzones in Wallonië, meteen ook de enige in Waals-Brabant. Er zitten veel vissen in de vijver, die ook door hengelaars wordt bezocht. Er zijn zelfs een paar bevers die veel schade aanrichten. Die zijn echter alleen 's nachts te bespeuren.

De waterkwaliteit is meestal uitstekend, maar al drie jaar op rij raadt de Waalse Milieudienst de vijver in juli af. Omdat de waterkwaliteit op dat moment pover is, wordt zwemmen afgeraden, hoewel niet verboden. In de krant L'Avenir zegt de uitbaatster dat pesticiden van nabijgelegen velden in de zomer naar de vijver spoelen en verantwoordelijk zijn voor die kwaliteitsdip. De burgemeester van Lasne heeft het in diezelfde krant dan weer over watervervuiling door de regen.

Hoe dan ook, wij wagen het erop. Het ondoorzichtige water voelt ’s ochtends nogal koud aan. Kinderen trekken zich daar niets van aan, maar menige ouder loopt na wat pootjebaden weer snel het water uit, nagespetterd door zijn of haar spottende kroost. In de loop van de dag warmt de vijver wel op. Op zijn website vermeldt Renipont een redder, maar op de dag van ons bezoek was die niet te bespeuren. Het ondiepe deel is afgespannen voor de allerkleinsten.

Belangrijk voor wie achteraf nog andere plannen heeft: zeep en shampoo mogen niet gebruikt worden in de twee buitendouches. Het douchewater komt rechtstreeks in de vijver terecht, en al te agressieve chemicaliën kunnen er het biologische evenwicht verstoren.

De sfeer is rustig en no-nonsense bij Renipont-Plage. Kinderen hebben de tijd van hun leven op en rond de grote glijbaan, die uitkomt in het water. Daarnaast is er een kleine schommel, een beachvolleybalterrein, een handvol omkleedcabines en een houten chalet waar u ijsjes, broodjes en drankjes kunt kopen aan prijzen tussen de 1,5 en 5 euro.

Glas en honden mogen er niet in, meldt een groot bord aan de ingang. Ook je eigen picknick meebrengen is verboden. Dat laatste wordt met een indringende blik nog eens benadrukt als we een toegangskaartje kopen: “U heeft toch geen eigen sandwiches mee, hè?”.

Wie er een lange fietstocht op heeft zitten of eenieder die wat meer trek heeft: geen paniek. Renipont-Plage beschikt ook over een cafetaria aan de waterkant met een terras. Daar kunt u terecht voor mosselen met friet, spaghetti bolognese en andere Belgische klassiekers.

Conclusie: Renipont-Plage is een fijne en rustige plek om een middag te vertoeven, zeker voor gezinnen met jonge kinderen. Er zijn behoorlijk wat regeltjes, maar u bent een gewaarschuwde lezer. Daarnaast is de hele streek erg groen. Het bekende meer van Genval (waarin u niet mag zwemmen) ligt op zo'n 5 kilometer.

Renipont-Plage, Rue du Pont 9, 1380 Lasne. Tel. 02/652.30.39

Openingsuren: 11-21 uur. Om 20.30 uur moet u het water uit, de cafetaria blijft een halfuurtje langer open.

Prijzen: Volwassenen: 6 euro, Kinderen onder de 6 jaar: 5 euro. Betalen kan alleen cash.

Eten en drinken: Picknicken en glazen flessen verboden, cafetaria en snackkraam ter plaatse.

Reistijd met openbaar vervoer: 14 minuten vanuit Brussel-Zuid naar Eigenbrakel, vervolgens nog 25 minuten met TEC-bus 36. Of: 20 minuten vanuit Brussel-Luxemburg/Etterbeek en vervolgens 7 minuten met TEC-bus 36, of 35 minuten te voet.

Meer info: http://www.proxiclic.net/renipont/index.shtml

De openluchtzwemmer

Het kwik stijgt naar de dertig graden, en in Brussel is nergens een openluchtzwembad te bekennen. Wij gingen voor u op zoek naar plekken waar u toch een frisse duik kan nemen, en dat binnen het uur reizen vanuit de stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, De openluchtzwemmer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni