De openluchtzwemmer (1): Nausicaa in Waterloo

GDC
© brusselnieuws.be
04/07/2014

Het is hartje zomer, maar in Brussel is nergens een openluchtzwembad te bekennen. Wij gingen voor u op zoek naar plekken waar u toch een frisse duik kan nemen, en dat binnen het uur reizen vanuit de stad. Vandaag: zwembad Nausicaa in Waterloo: een gezellig dorpszwembad dat bij mooi weer zijn dak opengooit.

Na een treinrit langs exotische haltes zoals Ukkel-Kalevoet, Holleken en De Hoek, staat u na 25 minuten in het slaperige Waterloo. Daarna 12 minuten stappen langs een rustige weg, en zwembad Nausicaa duikt op tussen de rugby- en petanquevelden.

Nausicaa, genoemd naar een prinses uit Homeros' Odyssee, is op zich een gewoon dorpszwembad. Klein, gesloten op het middaguur, en met een vergeelde waarschuwing voor de Mexicaanse griep aan de muur. Een badmuts is verplicht, zwemshorts zijn verboden.

Maar dat laten de bezoekers zich niet aan het hart komen. Vanaf 24 graden gaat het dak eraf, en wordt Nausicaa een openluchtzwembad. Het heeft alle troeven voor gezinnen die op zoek zijn naar een paar uurtjes verkoeling: een 25-meterbad met een grote glijbaan en een ruim kinderbadje voor de kleinsten. Een paar redders houden alles strak in het oog. Twee banen zijn voorbehouden voor sportieve zwemmers, maar zij zijn ruim in de minderheid en moeten af en toe uitwijken voor overzwemmende kinderen.

Naast het zwembad is er een schaduwrijk graspleintje waar groepjes tienermeisjes tentjes opzetten, en moeders en grootmoeders liggen te zonnen en te lezen.

En hoewel we lang moeten aanschuiven aan de kassa, is het in het zwembad zelf helemaal niet te druk.

Conclusie: Nausicaa is een fijne bestemming voor een rustige namiddag zwemmen, vooral voor gezinnen met jonge kinderen. Wie dat nog wil combineren met een bezoek aan het historische slagveld met de Butte du Lion, komt maar beter met de auto, want die site ligt nog bijna zes kilometer verderop.

Zwembad Nausicaa, Rue Th. Delbar 33, 1410 Waterloo, 02-354.12.70

Openingsuren in de zomer:
elke dag van 10 tot 13 uur en van 14 uur tot 19 uur. Tegen 18.40 uur wordt u verzocht het zwembad te verlaten.
Kledij: Badmuts verplicht, geen zwemshorts
Reistijd met het openbaar vervoer: 22 minuten vanaf Brussel-Zuid, 12 minuten wandelen
Eten en drinken te verkrijgen: Nee, maar eten meebrengen kan
Prijs: Volwassenen van buiten Waterloo betalen 3,70 euro, kinderen 2 euro

De openluchtzwemmer

Het kwik stijgt naar de dertig graden, en in Brussel is nergens een openluchtzwembad te bekennen. Wij gingen voor u op zoek naar plekken waar u toch een frisse duik kan nemen, en dat binnen het uur reizen vanuit de stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, De openluchtzwemmer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni