De Kat krijgt museum nabij Koningsplein

© brusselnieuws.be
03/07/2015

Er komt een museum voor de stripfiguur De Kat (Le Chat) aan het Koningsplein. Dat zijn het Brussels Gewest en tekenaar Philippe Geluck overeengekomen. Het museum zou in 2019 moeten openen.

Tekenaar Philipppe Geluck was al een tijdje op zoek naar een gebouw. Die zoektocht leverde nu ook succes op.

Het museum komt in het 1930-gebouw, dat al een vijftiental jaar leegstaat, weet de krant L’Echo. Dat pand is een soort achterhuis dat ingeklemd ligt tussen Bozar, het Muziekinstrumentenmuseum en het BIP.

De renovatiewerken voor het gebouw zouden 4,5 miljoen bedragen. Dat prijskaartje zou door het Gewest worden gedragen. De kosten voor de binneninrichting wil Geluck zelf voor zijn rekening nemen.

Het museum zou in 2019 moeten openen. Naast een permanente expo over De Kat zelf zal er ook ruimte zijn voor tijdelijke expo's met werk van grote cartoonisten en jonge talenten.

De Kat geniet internationale bekendheid en ook tekenaar Philippe Geluck komt in Frankrijk en Franstalig België regelmatig op televisie.

Geluck had zich een tijdje geleden nog boos gemaakt om het gebrek aan politieke steun voor zijn project. Hij wou absoluut een museum in zijn geboortestad Brussel en niet ergens te lande zoals bij het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve. Er was ook een aanbod om het museum in Zuid-Frankrijk te vestigen, maar daar ging de tekenaar liever niet op in.

Geluck en minister-president Rudi Vervoort (PS) zullen de nieuwe locatie vandaag voorstellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Expo

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni