Twee jaar geleden nam Patrizia Troisi (47) de beslissing om een eigen praktijk te beginnen voor schoonheidsverzorging, massage en reflexologie. Ze werkte toen al als schoonheidsspecialiste, maar dan in loondienst en voor een zonnecenter dat ook klassieke schoonheidsbehandelingen deed.

Daar had Troisi genoeg van en ze wilde ook meer vrijheid. Maar het duurde even voor ze de stap echt durfde te zetten. Eerst begon ze te werken in de avonduren, als zelfstandige in bijberoep. Uiteindelijk gaf ze haar ontslag.

Via de telefonische hulpdienst voor ondernemers in Brussel, de centrale 1819, was ze intussen in contact gekomen met JobYourself, een organisatie voor werklozen die als zelfstandige aan de slag willen. Sinds augustus is ze voltijds bezig met haar zaak Soins de Soi. Behalve massages doet ze schoonheidsbehandelingen met eigenhandig gemaakte biocrèmes. Dankzij het systeem van JobYourself krijgt ze een werkloosheidsuitkering plus maandelijks 300 euro. En dit gedurende anderhalf jaar. Alles wat ze verdient gaat naar de organisatie. Die geeft het aan het eind terug, min 10 procent.

Haar uiteindelijke doel is om schoonheidsbehandelingen en massages te geven aan kankerpatiënten. Voor ze in de schoonheidsverzorging terechtkwam, werkte ze ook al met zieke mensen. “Ik had altijd een goed contact met hen. Mensen die chemo gehad hebben, hebben achteraf vaak nog problemen met hun huid en haar. In ziekenhuizen hebben ze hier al wel aandacht voor. Maar ik wil het uit de ziekenhuissfeer halen.”

Zo makkelijk is dat evenwel niet. Troisi vond tot hiertoe nog geen organisaties die willen samenwerken. Met trots toont ze intussen haar praktijkruimte. Het is een sfeervol ingericht, maar piepklein lokaaltje op de eerste verdieping van Be Positive, een biozaak op het Jourdanplein. “Ik kwam er winkelen en toen ik de ruimte zag, heb ik meteen gevraagd of ik er af en toe een behandeling kon geven. Inmiddels huur ik de ruimte fulltime,” zegt ze.

Troisi vindt de locatie ideaal. Via de winkel krijgt ze nieuwe klanten. En als er even niemand is, gaat ze beneden een soepje drinken. Toch vindt ze het zelfstandig bestaan soms eenzaam. “Ik ben wel graag alleen. Maar ik moet ook alle beslissingen in mijn eentje nemen. En ik heb maar een beperkte opleiding. Ik zit dan ook regelmatig met vragen, bijvoorbeeld over mijn website, over de spelling van een woord, over de hele logistiek eigenlijk. Marketing en boekhouding zijn niet evident.Gelukkig gebeurt de boekhouding voorlopig nog door JobYourself. En ik heb intussen een stage bedrijfsbeheer gedaan. Ik leer dus wel bij.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni