De Decker: ‘Stuur Syriëstrijders naar heropvoedingskampen’

© FM Brussel
29/09/2014

Teruggekeerde Syriëstrijders moeten in heropvoedingskampen geplaatst worden. Dat stelt de burgemeester van Ukkel, Armand De Decker (MR), voor. "Een oud idee, dat perverse effecten voortbrengt", zegt criminologe Els Dumortier.

De Decker deed zijn uitspraken nadat hij terugkeerde van de veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York. De Decker vindt dat jongeren die terugkeren van de strijd in Syrie te snel weer naar huis gestuurd worden.

Volgens De Decker moeten ze in een opvoedingskamp de Westerse waarden opnieuw aangeleerd krijgen. “De gevangenis is de slechtste oplossing”, zegt hij. “En hen naar huis sturen is ook geen optie. Daarom brengen we hen best naar centra waar ze psychologische steun krijgen en waar ze opnieuw de westerse waarden aangeleerd krijgen.”

Het idee heeft volgens criminologe Els Dumortier van de VUB weinig kans op slagen. “Zo’n ‘bootcamps’ zijn eigenlijk een oud idee”, zegt ze. “Onderzoek heeft al uitgewezen dat die veel perverse effecten hebben. In het echte leven heb je ook geen militair die je toeroept wat je wel en niet moet doen. En een dril is geen garantie voor moreel hoogstaand gedrag. Bovendien lijkt het geen goed idee om al die Syrië-oudstrijders bij elkaar te zetten.”

Volgens Dumortier moet er vooral ingezet worden op preventie. "Door werk, scholing en toekomstmogelijkheden te bieden kun je voorkomen dat jongeren gerekruteerd kunnen worden", zegt ze. "Een heropvoedingskamp is een simplistische oplossing voor een complex probleem. Je zet beter in op reïntegratie."

In Antwerpen is maandagmorgen het proces gestart rond Sharia4Belgium, onder andere met een tiental geradicaliseerde jongeren en teruggekeerde Syriëstrijders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni