international day of peace la tentation

Day of Peace. ‘Brussel is nog geen vreedzame stad’

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
17/09/2014

Voor het derde jaar op rij krijgt Brussel een Internationale Dag van de Vrede. Deze zaterdag vindt op het Begijnhofplein en in de feestzaal La Tentation een waar festival plaats met concerten, interactief theater, een tentoonstelling, een debat en een afterparty, allemaal rond het jaarthema ‘No hate in the streets’.

Dagelijks worden we via media en sociale netwerken geconfronteerd met onheilspellende berichten over oorlog, armoede, discriminatie en corruptie. International Day of Peace wil zoeken naar manieren om deze problemen aan te pakken, zowel lokaal als op wereldschaal. Als multiculturele hoofdstad van Europa met een grote diversiteit aan gemeenschappen moest Brussel zich hier ook bij aansluiten, vond Restart vzw drie jaar geleden.

“We willen het beetje bij beetje uitbouwen tot een interculturele dag waarop sociale participatie en culturele uitwisseling tussen alle bevolkings- en leeftijdsgroepen centraal staan,” zegt Pim Rose, organisator van de International Day of Peace. Wereldwijd wordt die dag op 21 september gevierd, maar omdat dit naast een dag om te reflecteren over vrede ook een groot feest moet worden met veel muziek en een afterparty, heeft de organisator geopteerd om het een dagje vroeger te doen, op zaterdag.

Het jaarthema No hate in the streets wordt specifiek op Brussel getoetst, een stad die volgens Rose al jaren kampt met een haatcultuur jegens bepaalde minderheidsgroepen. “Op zich is Brussel geen gevaarlijke stad, maar sommige minderheidsgroepen voelen zich belaagd door bepaalde individuen. Het is niet voldoende dat er geen oorlog is om te kunnen spreken van een duurzame vrede. Een stad waar mensen zich belaagd voelen, is geen vreedzame stad,” zegt Rose. “Vrouwen, allochtonen, daklozen en holebi’s zijn de minderheden die het meest met haat in de straat te maken krijgen.”

Die vier minderheden zullen zaterdag om 14 uur aan bod komen tijdens het debat “Hoe omgaan met haat-taal op straat?” in het Ethiopisch restaurant Toukoul, een debat gemodereerd door de politiek filosoof Bleri Lleshi dat kadert in de Vlaamse Vredesweek. “De eerste stap is de kloof tussen doelgroepen te dichten. Door ze dichter bij elkaar te brengen, zullen ze meer voeling krijgen met elkaar. Vaak leidt onwetendheid tot discriminatie. Ook religieus extremisme kan jongeren blind maken, voor de rechten van de vrouw bijvoorbeeld.”

Muziek als wapen
Na het debat zal het er luchtiger aan toegaan met een tentoonstelling, interactief theater, videoprojecties, een sociaal dorp en vooral veel concerten, al staat ook daar de vredeboodschap centraal. “Via muziek kunnen we veel mensen samenbrengen. Voor gevestigde waarden zoals de Trinidaanse slam poet Anthony Joseph met de Antwerpse groove-band BRZZVLL, de percussionisten van Sysmo en Oghene Kologbo met zijn Brussels afrobeat-orkest World Squad is er een openluchtpodium op het Begijnhofplein. Te ontdekken talenten als Kunigi Fanga, Xamanek en I-Light krijgen een plaats in La Tentation. Er is een grote mix van stijlen omdat we de diversiteit van Brussel willen weerspiegelen in de muzikale programmatie.”

“Het zijn groepen met positieve en geëngageerde teksten aan wie we vragen om met een sterke boodschap naar ons event te komen. Music is the weapon of the future!” parafraseert Rose de bekendste uitspraak van Fela Kuti, pionier van de afrobeat.

De tentoonstelling gaat over hetzelfde thema met schilderijen en een fotoreportage over verkrachte vrouwen. Verder is er live painting, interactief theater en zelfs een workshop Aziatische massage. Zonder de afterparty tot in de vroege uurtjes te vergeten.

International Day of Peace

data: 20/09

inkom: gratis

---------------------------

Debat ‘No hate in the streets’

uur: 14u

waar: Toukoul, Lakensestraat 34 te Brussel

---------------------------

Concerten vanaf 15u

waar: Begijnhofplein en in La Tentation, Lakensestraat 28 te Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni