© Vincent Lagrange

David Bovée brengt de Brusselse soepmuziek van S.W.A.N. op smaak

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
15/05/2012
Sinds het laatste concert van Think of One vijf jaar geleden, zagen we frontman David Bovée rondhangen in de Brusselse soukousscene en op het carnaval van Recife in Noordoost-Brazilië. Met zijn nieuwe groep S.W.A.N. mengt hij die invloeden met pop en electro. “Typisch Brusselse soepmuziek anno 2012.”

David Bovée heeft heel wat zitten experimenteren en jammen met muzikanten uit Brussel, Kinshasa en Recife, de drie steden die centraal staan op het titelloze debuutalbum van S.W.A.N. De cd is opgebouwd rond twee drummers: de Congolees Alonzo Nzau en de Braziliaan Pupillo. Nzau is een levende legende als soukousdrummer van onder meer Papa Wemba, Zaiko Langa Langa en Sam Mangwana. Pupillo is een paar generaties jonger en maakte de hoogdagen van de mangue beat mee als drummer van Chico Science & Nação Zumbi. Die groep heeft in de jaren 1990 de traditionele muziek van Pernambuco in Noordoost-Brazilië vermengd met moderne invloeden als funk, hiphop, scratch en rock. Tijdens de liveconcerten zal Sam Gysel achter de drumkit plaatsnemen, omdat het moeilijk is om de muzikanten uit Congo en Brazilië naar België te halen. Gysel was jarenlang de vaste drummer van Arno. "Ik ben altijd zwaar fan geweest van Arno's begeleidingsband," zegt David Bovée in zijn stacaravan in Wezembeek-Oppem. "En toeval of niet, Sam is in Kinshasa geboren, hij is half Vlaming, half Congolees."

Kinshasa
Kinshasa was de laatste halte van het Think of One-avontuur en meteen ook het startpunt van S.W.A.N. "Tijdens onze tournee in Congo heb ik Alonzo Nzau ontmoet," vertelt Bovée. "We hadden een groot project met Congolese zangeressen, een gitarist, een percussionist en de volledige Think of One-bezetting. Dé naam van de Congolese soukous is Zaiko Langa Langa. Blijkt achteraf dat Alonzo daarbij speelt. Hij had me dat niet eens gezegd!"

"Ik kende Kinshasa van toen ik klein was, mijn neven en nichten woonden er, en toen ze jaarlijks op bezoek kwamen bij mijn bomma, brachten ze vinyl en Super 8-films mee. Zo heb ik als kind Congo leren kennen. Het was te gek om die fameuze boulevard du 30 Juin in het echt te zien. Het zag er precies hetzelfde uit als op die Super 8-films van toen ik 10 jaar was."

Via een Belgisch-Congolese drummer kwam Bovée in contact met de Brusselse soukouswereld. Hij begon volop naar concerten te gaan. "Brussel is echt een soukouscentrum. Het heeft zijn eigen circuit, de zalen zitten vol, allemaal Congolezen. Ik heb gemerkt bij vrienden, collega's, geluidsmannen, dat zij die muziek te druk vinden. Ik vind dat helemaal niet." En dus deed Bovée er nog van alles bij om er een echte soep van te maken. Soepmuziek is de term die Bovée gebruikte om de muziek van Think of One uit te leggen: verschillende invloeden koken in een grote pot, maar zonder de mixer erdoor te halen.

Recife
Het debuut van S.W.A.N. is op verschillende locaties opgenomen. Jammer genoeg is het album een stuk zachter uitgedraaid dan gepland. "We hadden het zwaar elektronische gedeelte tot een gat in de nacht opgenomen," zegt Bovée. "Zonder basgitaar, de baslijnen waren ingespeeld met een Moog-synthesizer. We waren supercontent, de deadline naderde en ik zou in de mobilhome de rest opnemen." En dan, blikseminslag: die nacht werd de koffer met de back-ups van de opnames gestolen in een Brussels treinstation. Alles weg.

Gelukkig hielp het toeval Bovée: een bevriende geluidsingenieur ging met vakantie en gaf hem de sleutel van zijn studio. "We hadden een week tijd om alles opnieuw op te nemen. Ik heb muzikanten bijeengescharreld en we zijn erin gevlogen. Veel dingen die geprogrammeerd waren, hebben we live ingespeeld. Er stonden een piano en een orgel, dus hebben we daar maar gebruik van gemaakt. Daardoor is de plaat helemaal anders geworden, minder party, meer pop. Dat is trouwens altijd mijn probleem. Ik probeer één ding te doen, maar dan gaat het alle kanten uit." (Lacht)

David Bovée gaat al jaren naar Recife. Think of One heeft er twee albums opgenomen met Dona Cila do Côco, een charmante oude dame die intussen al in de zeventig is maar nog steeds de lokale scene onveilig maakt. Hij heeft er ook zijn vrouw Alêssandra Oliveira leren kennen, Pupillo en de andere muzikanten van Nação Zumbi. Het carnaval van Recife is zijn jaarlijkse herbronning. "Ik sta daar elk jaar te bleiten. Als ik die jonge hiphoppers zie, samen met bomma's in dezelfde bloco, en kleine maskes die ertussen lopen. Dan beginnen de tranen te stromen!"

Oliveira is intussen de vaste zangeres van S.W.A.N., en Pupillo nam een deel van de drums op op het album. Daarnaast bestaat de band uit de zussen Eva en Kapinga Gysel (Zita Swoon) op vocals, Sam Gysel en Mirco Banovich (Arno) op drum en bas en Eric Bribosia (Think of One, Black Light Orchestra) op keyboards. Een bonte mix muzikanten die alles door elkaar gooien: baile funk (electro uit de favela's van Rio de Janeiro), kuduro (electro uit de getto's van Luanda, Angola), mangue beat en elektronische soukous overgoten met een laagje pop. "Typisch Brusselse soepmuziek anno 2012," zegt Bovée.

Wezembeek-Oppem
David Bovée woont al vijf jaar op de camping van Wezembeek-Oppem. Zijn nomadenbestaan begon met een hechte kliek in Scheld'Apen, een kraakpand in Antwerpen, waarna de bende neerstreek in allerhande kampen. Toen zijn vrienden een voor een de caravan inruilden voor een gezin met een huis, bleef Bovée alleen over. "Verraders! (Lacht luid) De sociale controle was weg, ik moest wel op een camping gaan staan. Voor de kinderen is dat ook beter om naar school te gaan."

Het was nooit de bedoeling zo lang in Wezembeek-Oppem te blijven, de eeuwige nomade in Bovée is nog niet gaan rusten. "Ik kan het niet aanzien dat die band aan het leeglopen is," zegt hij, wijzend naar zijn andere caravan. "Misschien is dat iets irrationeel romantisch? Als ik een karavaan van twaalf van die dubbelassen zie voorbijrijden, ben ik zo jaloers! Dat is zo schoon om te zien vertrekken."

S.W.A.N. (+ Internationals)
wanneer: 19 mei 2012 om 17.45 uur
tickets: gratis
-------------------------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni