1417 MOVEMENT Phenomena
© Stanislav Dobak

Dansfestival blijft 'In Movement'

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
11/03/2014

Het tweejaarlijkse festival ‘In Movement’ draagt vers werk van in Brussel wonende choreografen en kunstenaars aan. Een open geest domineert het programma: in Les Brigittines worden stijlen en genres vlotjes door elkaar geklutst. Artistiek leider Patrick Bonté tipt vier projecten. Met de tweede editie van het festival mikt hij op een groot publiek. “L’art es le lieu du singulier qui parle à tous.”

Hier volgen de vier tips van Patrick Bonté:

1. Bloom

“Goed twintig jaar geleden arriveert de Italiaanse choreograaf Mauro Paccagnella in België. Hij performt onder meer bij Karine Ponties en Charleroi Danses. Sinds vijftien jaar runt hij zijn eigen gezelschap Wooshing Machine. Na vrij exuberante spektakels te maken die aanleunen tegen cabaret, gaat hij met ‘Bloom’ voor strenge, sierlijke eenvoud. Een vrouw – Lisa Gunstone – en achtereenvolgens een man – Paccagnella zelf – verkennen in twee solo’s de grenzen van een vierkante ruimte en van hun eigen lichaam."

"Paccagnella breidt een vervolg aan zijn aantreden op ‘In Movement’ twee jaar geleden. Continuïteit waardeer ik enorm voor het festival: ze staat het publiek toe om ontwikkeling te zien. Dinsdag gaat Wooshing Machine’s korte ‘The Magnificent 4/ The performance’ vooraf, een grappig stuk waarin heel wat op dijen wordt gekletst. We openen graag met een lach.”

‘Bloom’, Cie Wooshing Machine, 18.03 - 20.30 & 19.03 - 19.00.

2. Bullet Proof/ Hüzün

“De formidabele Turkse danseres Tijen Lawton stond in het begin van haar carrière met de jonge Pierre Droulers op scène. Later danste ze twaalf jaar bij Needcompany en Jan Lauwers. Haar erg persoonlijke en natuurlijke stijl loopt bewust uit de pas. ‘Bullet Proof/ Hüzün’, een van haar eerste eigen werken, put uit persoonlijke ervaringen. Haar thuisland en haar familie, met in het bijzonder de carrières van haar vader en broer als oorlogsjournalisten, komt aan bod in een haast woordeloze doch uiterst krachtige voorstelling.

Lawton vertaalt haar gedachten naar bewegingen, filtert emoties via haar lichaam, articuleert ze in precieze gestes. ‘Bullet Proof / Hüzün’ tikt af op twintig minuten. Zulke korte voorstellingen passen zelden in een reguliere programmering. ‘In Movement’ biedt soirées composées waarin korte performances samengaan met langere stukken. Sommige choreografen hebben immers iets urgents in 10 of 15 minuten te zeggen.”

‘Bullet Proof/ Hüzün’, Tijen Lawton, 21 & 22.03 – 20.30.

3. Akarova

“Een tentoonstelling belicht Akarova’s fascinerende band met Art Déco en Art Nouveau, alsook haar fascinatie voor het kubisme en het futurisme. Deze choreografe en avant-garde danseres (1904-1999) staat voor de kiem van de moderne dans in Brussel. In een tijd dat ballet het mooie weer maakt, schrijft Akarova persoonlijke choreografieën. Daarvoor ontwerpt ze vaak alle kostuums en accessoires zelf. In nauwe samenwerking met de Archives d’Architecture Moderne exposeren we een flink deel van haar briljante creaties. Foto’s, prachtige performance-outfits en stukken van decors – voornamelijk beschilderde doeken – zetten een precies beeld van haar tijdsgewricht neer. Ook tonen ze hoe Akarova tot een ware explosie van choreografische creatie in de hoofdstad leidde. Brigittines draagt haar een warm hart toe: het pleintje achter ons gebouw doopten we Akarovaplaats, ons postadres.”

4. Phenomena

“Na haar studies aan P.A.R.T.S. blijft de Griekse Georgia Vardarou in Brussel plakken. Als danseres werkt ze met heel wat Vlaamse choreografen samen, zoals meerdere malen met Marc Vanruxt. Eerder bracht ze op het festival van Workspace Brussels een fantastisch geluidswerk. Haar Phenomena lijkt een vanzelfsprekende voorstelling, maar is in feite zeer geconstrueerd. Drie dansers onderzoeken natuurlijke fenomenen zoals actie en reactie. Daaruit ontstaat een choreografische taal waarin conflict en harmonie zich ritmisch afwisselen. De vrijheid die vanuit de choreografie spreekt en de intense wijze waarop de drie ze uitvoeren, maakt van Phenomena de geknipte afsluiter voor In Movement.”

Phenomena, Georgia Vardarou, 28 & 29.03, 20.30.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni