F1447 Sinterklaas en het Pratende Paard

Dan toch blijde intrede van de Sint

HUB
© Brussel Deze Week
19/11/2014

Minister-president Rudi Vervoort (PS), ook bevoegd voor de Haven, zal uiteindelijk toch nog een feestelijke intocht van Sinterklaas organiseren. Maar dan wel volgens een nieuwe, nog niet nader bepaalde formule.

Begin deze week zag het er nog naar uit dat de goedheilig man dit jaar niet per boot zou toekomen in Brussel. Dat gebeurde de afgelopen zes jaar wel. Op initiatief van de vorige Havenminister, Brigitte Grouwels (CD&V), werd sinds 2008 – telkens op een woensdagmiddag eind november – een feestelijke intocht georganiseerd. Grouwels trok er enkele tienduizenden euro’s voor uit, de Haven maakte de Akenkaai vrij en de praktische organisatie werd uitbesteed aan de vzw Brussels by Water. “Wij huurden de boot en de kapitein en zorgden voor een Sint en vijftien Pieten,” zegt voorzitter David Kuborn.

Het evenement was een groeiend succes. “Vorig jaar kwamen meer dan 2.000 kinderen,” zegt Kuborn. “En wat leuk is, het waren vooral kinderen uit de buurt, uit Molenbeek, Brussel en Laken.”

Dit jaar kreeg Brussels by Water geen verzoek om een intocht te organiseren. Waarom niet, blijft voorlopig onduidelijk. Het kabinet-Vervoort, dat nu bevoegd is voor de Haven, nam geen initiatief, de Haven evenmin. “Het was geen project van ons, wel van de minister,” zegt Sylvain Godfroid van de Haven.

Maar de telefoontjes van de Vlaams-Brusselse Media aan het kabinet bleven niet onopgemerkt. Want dinsdagnamiddag, coup de théatre. Vervoort laat weten dat er toch nog een blijde intrede in elkaar gestoken wordt, weliswaar ‘volgens een nieuwe formule’. Wanneer die plaatsvindt en wat die nieuwe formule inhoudt, was bij het ter perse gaan van de krant niet duidelijk. Zonder Pieten om een Pietenincident te vermijden? Wordt vervolgd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni