Sukkelstraat Bibliotheek Ganshoren
© Saskia Vanderstichele

'Dan beginnen we met de bib in twee oude lokaaltjes'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
29/10/2014

Omdat de subsidies uitblijven, is de geplande uitbreiding van gemeenschapscentrum De Zeyp uitgesteld. In de aanbouw moet ook de nieuwe Nederlandstalige bibliotheek onderdak krijgen. Schepen René Coppens (Open VLD) wil niet langer wachten en begint alvast in twee oude lokaaltjes van De Zeyp met de bib.

Ganshoren is de laatste gemeente in ons land met een tweetalige bib. Die bevindt zich in de François Beeckmansstraat. Ze telt 20.000 Franstalige boeken en 10.000 Nederlandstalige, die nog handmatig worden uitgeleend. Terwijl in de meeste Brusselse gemeenten de afgelopen decennia een Nederlandstalige bib werd opgericht, was er in Ganshoren nooit veel animo voor de splitsing. “Dat had niets te maken met anti-Vlaamse gevoelens. Men vond een tweetalige bib wel praktisch,” zegt Coppens, al veertien jaar schepen van Nederlandstalige cultuur. Ook zelf zette hij lange tijd niet echt vaart achter het dossier, onder meer omdat er niet meteen een goede locatie werd gevonden.

Maar doordat de bibliotheek niet gesplitst is, wordt ze noch aan Vlaamse, noch aan Franstalige zijde erkend. Hierdoor loopt de gemeente flink wat subsidies mis. Met een erkende Nederlandstalige bib zou Ganshoren van Vlaanderen een kleine 50.000 euro krijgen voor personeelskosten en van de VGC ook een subsidie voor digitalisering. Bovendien heeft de gemeente dan recht op een cultuurbeleidscoördinator, betaald door de Vlaamse overheid.

Coppens zag zijn kans schoon toen er plannen werden gemaakt voor de uitbreiding van De Zeyp. Die is in de eerste plaats bedoeld om een volwaardig lokaal dienstencentrum te kunnen uitbouwen. Afgesproken werd dat de bib op de tweede verdieping een ruimte van 275 m2 krijgt.

De nieuwe Nederlandstalige bib blijft gemeentelijk.Zo zal Ganshoren jaarlijks 27.500 euro huurgeld betalen aan de VGC, die de eigenaar wordt van de nieuwe ruimte in De Zeyp. Bedoeling was dat de bouw in 2013 zou starten en begin volgend jaar af zou zijn. Maar er zit een kink in de kabel: de subsidies van VIPA voor de bouw van het lokaal dienstencentrum zijn wegens besparingen uitgesteld.

Coppens verwacht dat de werken niet voor 2016 zullen beginnen. Daarom wil hij vanaf januari van start gaan met een kleine Nederlandstalige bibliotheek in een biljartlokaal en vergaderzaaltje op de eerste verdieping van De Zeyp. De erkenning is ondertussen aangevraagd. “Het wordt een kleine bib, we hoeven niet alle romans te hebben, we kunnen focussen op strips en jeugdboeken. En we hoeven niet alle dagen open te zijn,” stelt hij. “Het geeft ons ook de tijd om rustig over te schakelen op het Bruno-uitleensysteem.”
Coppens rekent er wel op dat de bib voor het einde van deze bestuursperiode haar intrek in de nieuwbouw zal kunnen nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni