Daling federale dotatie minder dan verwacht

FVDE
© brusselnieuws.be
07/07/2015

De daling van de fiscale ontvangsten voor de gewesten is dan plots toch veel lager dan eerst gezegd. In plaats van 750 miljoen minder zou het slechts om 157 miljoen euro gaan, blijkt uit een federale herberekening. Hoeveel Brussel precies krijgt, zal pas woensdag duidelijk worden. Begrotingsminister Vanhengel (Open VLD) voorspelde al eerder dat het bedrag niet klopte.

Eind maart bleek bij de federale begrotingscontrole dat de regering 750 miljoen euro minder zou doorstorten naar de deelstaten. Het Brussels Gewest zou 105 miljoen euro minder ontvangen. De dalende ontvangsten waren een gevolg van de zesde staatshervorming.

Het Brussels Gewest ging in het verweer. Minister-president Rudi Vervoort (PS) klaagde over het gebrek aan overleg, en minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) twijfelde openlijk aan de cijfers van federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Hij liet de analyse opnieuw uitvoeren en kwam tot een ander resultaat: Brussel zou 70 miljoen euro minder krijgen, geen 105.

Vanhengel vroeg dat Van Overtveldt zijn berekening zou overdoen, en die heeft dat nu ook gedaan. Of de Brusselse ontvangsten nu echt 70 miljoen euro lager liggen, zoals Vanhengel had voorspeld, is nog niet duidelijk.

Het kabinet-Vanhengel liet aan brusselnieuws.be weten dat dit duidelijk maakt dat de twijfel van Vanhengel over de federale cijfers terecht was.

Woensdagnamiddag is er een technische vergadering tussen Van Overtveldt en de regio's. Dan wordt duidelijk hoeveel elk Gewest minder krijgt. Maar aangezien het om een daling van 157 miljoen euro voor de drie gewesten samen gaat, lijkt het aannemelijk dat de daling voor Brussel zelfs nog lager dan 70 miljoen zal liggen. Persbureau Belga citeert een "goede bron" die het heeft over 100 miljoen euro minder voor Wallonië en 50 miljoen euro minder voor Brussel.

Volgens minister Van Overtveldt zal de impact van de herberekening op de federale begroting beperkt blijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni