Casu Daklozen in winter
© Ivan Put

Daklozenopvang voortaan het hele jaar door

© brusselnieuws.be
26/03/2015

Brussel kiest voor een radicale ommezwaai van het daklozenbeleid. Dat zeggen de bevoegde ministers Céline Fremault (CDH) en van Pascal Smet (SP.A) op een persconferentie. Ze kondigen aan dat een nieuwe daklozeninstantie voortaan persoonlijke dossiers zal bijhouden, en ook het hele jaar door een opvang zal organiseren.

Tot eind maart kunnen daklozen terecht in de winteropvang, die op 14 november begon. De capaciteit was 10 procent hoger dan afgelopen winter, maar desondanks schommelde de bezettingsgraad nog altijd tussen de 90 en 100 procent. In totaal werden 3.300 daklozen opgevangen.

356 plekken hele jaar door
De bevoegde ministers van Bijstand aan Personen Fremault en Smet kondigen aan dat de voormalige kantoren van Leefmilieu Brussel voortaan het jaar rond onderdak zullen blijven bieden aan dakloze gezinnen met kinderen. Er is plaats voor 150 mensen. Ook de 110 plaatsen van SamuSocial aan Vestje blijven open, net als de telkens 48 plekken voor daklozen van de vzw's Ariane en Hoeksteen.

Daarnaast zetten de ministers ook in op het programma Housing First, dat daklozen op een duurzame manier een nieuwe woning wil geven, met aangepaste begeleiding. In 2015 zullen 47 daklozen worden gehuisvest en begeleid. In 2016 volgt een evaluatie van dat project.

De twee ministers van Bijstand aan Personen bezochten ook programma's ter bestrijding van dakloosheid in Londen en Den Haag, met als doel die 'best practices' te toetsen aan de Brusselse situatie. Die zullen inspiratie opleveren voor een nieuw geïntegreerd Brussels plan ter bestrijding van de dakloosheid, melden ze. Dat moet onder meer leiden tot een herziening van de ordonnantie rond dakloosheid.

Persoonsdossiers
De herkenning en doorverwijzing van daklozen in Brussel vergt een radicale ommezwaai, laten de twee ministers weten. De excellenties willen een orgaan oprichten dat alle informatie over elke dakloze in Brussel bundelt, zodat een persoonsdossier wordt gevormd. Dat dient vervolgens als basis om individuele begeleidingstrajecten uit te tekenen.

Als hun noden en behoeften snel in kaart worden gebracht, kunnen ze naar de geschikte diensten doorverwezen worden, laten de ministers weten. "Enkel noodopvang zonder een uitzicht op een alternatief voor hun situatie is nutteloos."

Voor dakloze gezinnen komen er specifieke structurele programma's. Zoals al eerder aangekondigd heeft minister van Huisvesting Céline Fremault (CDH) een gebouw gekocht in Schaarbeek dat specifiek zal worden gebruikt voor dakloze families.

'Housing First hoeft niet meer te kosten dan initiatieven van nu'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni