Om zich te verdedigen tegen aanvallers krijgen daklozen in Brussel een beschermkit. Het initiatief komt van daklozenvereniging Corvia. In het pakketje zit onder meer peper, "want pepperspray mocht niet van de politie".

Volgens Corvia raken daklozen makkelijk in discussie, over bijvoorbeeld drank of drugs. Daar komt volgens de vereniging ook vaak geweld bij kijken. Het gaat dan om geweld onder daklozen of met derden.

Daklozen lopen volgens Corvia vaak naar een bewakingscamera, waarna de agressor zich meestal terugtrekt.

Maar die techniek is niet voldoende volgens de vereniging. In de kit die ze nu uitdeelt, zit onder andere een fluitje, een EHBO-set en een zaklamp.

Het meest opvallende bestanddeel is echter peper. "Ik had graag zelfs pepperspray in de kit gestopt, maar dat mocht niet van de politie", zegt Mathilde Plessers van Corvia in Het Nieuwsblad. "Daarom zit er gewone peper in. Daklozen kunnen die in de ogen van hun belager strooien of blazen."

Corvia benadrukt wel dat de kit bedoeld is voor preventief gebruik. “Het is niet de bedoeling dat daklozen de kit gaan gebruiken om zelf agressie uit te lokken", klinkt het. "Onze vrijwilligers zullen de kits dan ook persoonlijk overhandigen, demonstreren en de daklozen begeleiden in het gebruik ervan. Een demonstratiefilm zal tonen hoe en in welke situaties de kit gebruikt kan worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni