Dakloze beschuldigt medewerkers Samusocial van seksuele intimidatie

© brusselnieuws.be
15/11/2014

Medewerkers van Samusocial, dat de winteropvang voor daklozen in de hoofdstad organiseert, zouden vrouwelijke daklozen benaderd hebben voor seksuele diensten in ruil voor een voorkeursbehandeling. Samusocial zegt van niets te weten maar start een onderzoek.

Een dakloze vrouw getuigt in De Morgen dat zowel zijzelf als andere vrouwen oneerbare voorstellen kregen van begeleiders van Samusocial in ruil voor voordelen als een rustigere slaapplaats.

Een groepswerker bij de vzw Chez Nous – Bij Ons, die zich dagelijks over daklozen ontfermt, zegt niet verbaasd te zijn over de aantijgingen. De medewerkster zegt dat ze de voorbije twee jaar dit soort verhalen al van minstens drie vrouwelijke daklozen heeft gehoord. Volgens haar wilden de die vrouwen geen klacht indienen uit angst, en moest ze dat zelf respecteren door haar beroepsgeheim.

"We gaan dit onderzoeken, en als dit blijkt te kloppen, volgen er uiteraard meteen maatregelen", reageert pedagogisch verantwoordelijke Laurence Bourguignon van Samusocial. Ze vindt het wel vreemd dat de medewerkster van Chez Nous – Bij Ons geen contact heeft opgenomen met de Samusocial en zich verschuilt achter haar beroepsgeheim.

Sinds vrijdagavond zijn er 300 tijdelijke bedden opengesteld voor de nachtopvang van daklozen in de hoofdstad naar aanleiding van het Winterplan. Dat aantal kan de volgende weken, als het echt koud wordt, geleidelijk opgetrokken worden tot maximaal 1.250 plaatsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni