Dader Thalysaanslag: opgestapt in Brussel, 'regelmatig in Antwerpen'

© brusselnieuws.be
22/08/2015

De schutter die met een kalasjnikov rondschoot in de Thalys Amsterdam-Parijs was opgestapt in het station Brussel-Zuid. De dader woonde in Spanje en stond er bekend als radicale islamist. Een slachtoffer werd in het hoofd geraakt. [+ video van net na feiten]

De man begon in het Franse Oiginies in het rond te schieten. Twee Amerikaanse militairen in burger en hun vriend konden hem overmeesteren en vermeden zo een bloedbad. Ze werden ook geholpen door andere passagiers. De man werd vervolgens in Arras opgepakt door de veiligheidsdiensten.

Op CNN vertellen de drie hoe plots een man in bloot bovenlijf uit de toiletten opdook en met een kalasjnikov begon te schieten. Het trio sprong op hem af en timmerde de dader in elkaar. Een van hen liep daarbij snijwonden op door een breekmes dat de dader bij zich had.

Een ander slachtoffer kreeg ook een kogel in het hoofd.

De dader had naast het aanvalsgeweer en het breekmes ook nog een automatisch pistool en negen patroonhouders bij.

De politie vermoedt dat de dader een 26-jarige man van Marokkaanse origine is, die in Spanje woonde. De naam Ayoub El-Khazzani circuleert. Hij zou bekend zijn bij de Spaanse en Franse inlichtingendiensten bekend staan als radicale islamist.

De Morgen en Het Laatste Nieuws schrijven dat de man regelmatig in Antwerpen verbleef.

Premier Charles Michel (MR) roept vanmiddag de nationale veiligheidsraad samen in verband met het incident. Ook het Belgische federale parket opent een onderzoek naar de zaak.

Onderstaande video toont beelden van net na de overmeestering van de dader, die gekneveld op de grond ligt. Ook het aanvalsgeweer komt even in beeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni