Daarkom Gevel

Daarkomrel in Vlaams parlement: Caron verwijt Vanlouwe 'bruin randje'

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
28/05/2015

De interpellatie van Karl Vanlouwe (N-VA) over het Vlaams-Marokkaans huis Daarkom in het Vlaams parlement is uitgemond in een stevig incident. Bart Caron (Groen), voorzitter van de commissie Cultuur, zei dat er aan Vanlouwe een bruin randje kleeft. Vanlouwe vraagt publieke excuses van Caron, die voorlopig weigert.

Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) vroeg minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) naar de stand van zaken in het dossier van het Vlaams-Marokkaans huis Daarkom. Minister Gatz bleef relatief op de vlakte "om de Marokkaanse partner niet voor voldongen feiten te stellen".

De interpellatie eindigde met een ernstig incident. Commissievoorzitter Bart Caron (Groen) haalde scherp uit naar Vanlouwe. "De verbetenheid waarmee u zich vastbijt in het dossier-Daarkom wijst erop dat u een bruin randje hebt."

Vanlouwe en zijn partijgenoten reageerden woedend. Vanlouwe eiste excuses, maar Caron weigerde. "Caron beschuldigt me van racisme, en dat is onaanvaardbaar", zegt Vanlouwe aan brusselnieuws.be. "Een voorzitter moet zich neutraal opstellen. Kan hij dat niet, dan moet hij de fakkel doorgeven aan de ondervoorzitter van de commissie."

Caron voegde er wel aan toe dat hij die uitspraak deed als fractievoorzitter van Groen in het Vlaams parlement en niet als commissievoorzitter. Hij zei dat wel vanop zijn voorzittersstoel.

Vanlouwe plaatst de bespreking van dit incident op de agenda van het uitgebreid bureau van het Vlaams parlement. Dat komt maandag bijeen. "Neen, ik ga het ontslag van Caron niet eisen. Maar wel publieke excuses." Hij wijst er fijntjes op dat Bart Caron destijds, bij de oprichting van Daarkom, kabinetschef was van initiatiefnemer Bert Anciaux (toen bij Spirit, nu SP.A).

'Bodemloze put'
Voor het incident omschreef Vanlouwe Daarkom nog als "een bodemloze put". Maar ook op de CD&V-banken was er kritiek. Joris Poschet (CD&V) zei dat "er moet gekeken worden of er binnen de receptieve activiteiten van Daarkom ook ruimte kan zijn voor fuiven."

Minister van Brusselse Aangelegenheden en Cultuur Sven Gatz (Open VLD) wees op de gesprekken die minister-president Geert Bourgeois (N-VA) had met de Marokkaanse ambassadeur, en op de contacten tussen Gatz en zijn Marokkaanse ambtsgenoot. Daaruit blijkt dat Marokko niet van plan is om Daarkom stop te zetten, wat Gatz positief vindt.

Gatz heeft contact opgenomen met de eigenaar van het gebouw, de vroegere theaterzaal La Gaîté in de Wolvengracht nabij het Muntplein. De eigenaar weigert om het huurcontract op te zeggen voor het contractuele einde, voorzien in 2020. "Het was niet de bedoeling dat Vlaanderen zich van het gebouw zou ontdoen", verduidelijkt het kabinet-Gatz aan brusselnieuws.be. "Wel is het belangrijk om alle mogelijkheden te bekijken".

Aaneenschakeling van problemen
Sinds de opening van Daarkom in 2006 stapelde het Vlaams-Marokkaans huis de problemen op, zowel inhoudelijk, financieel als infrastructureel. Hoe de toekomst van Daarkom eruit ziet, hangt deels af van de houding van de Marokkaanse overheid. Gatz heeft zijn ambtgenoot voorgesteld om naar Marokko af te reizen om het dossier te bespreken.

Wordt alweer vervolgd dus.

Bekijk ook de video van tvbrussel met het incident in het Vlaams parlement. Aan het woord komen commissievoorzitter Bart Caron (Groen), Marius Meremans en Karl Vanlouwe (N-VA). Vanavond zitten Vanlouwe én Daarkombezieler Bert Anciaux in de studio van Brussel Vandaag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni