Courtois: ‘Projectmanager nodig voor Justitiepaleis’

© brusselnieuws.be
17/10/2014

Het Justitiepaleis moet een projectmanager krijgen die zijn schouders zet onder de renovatie van het gebouw. Dat zegt Brussels schepen Alain Courtois (MR). Hij wil ook dat de gerechtelijke functie van het gebouw behouden blijft.

De renovatie van het Justitiepaleis, met zijn stellingen voor de gevel, sleept al decennia aan. Een gebrek aan lijn en leiding speelt het project parten. “Er is geen kapitein van de ploeg”, zegt Alain Courtois, in de jaren ’80 daar aan de slag als substituut van de Procureur des Konings. “Niemand weet waar hijzelf of anderen mee bezig zijn. Een bijkomend probleem is dat de beslissingen genomen worden door niet-Brusselaars. En zij begrijpen niet wat voor een symbool dit is.”

Momenteel huurt Justitie een hoop gebouwen rond het Poelaertplein. “Dat kost 12 miljoen euro per jaar”, zegt Courtois. “Schrap die huur en daar kan je al een aardig deel van de renovatie mee betalen. Het was met andere woorden een vergissing om de gerechtelijke diensten het Justitiepaleis te doen verlaten. Daarbovenop: steden als Antwerpen, Bergen en Luik kregen allemaal nieuwe justitiepaleizen de laatste jaren. Maar in Brussel kan dat niet?”

Courtois pleit voor een puur gerechtelijke functie voor het paleis. De plannen om in de sokkel winkels en andere commerciële activiteiten onder te brengen ziet hij dan ook niet zitten.

Een project manager die het heft in handen neemt, is voor Courtois dan ook de sleutel. “Net als bij grote werven, moet die persoon dan alles coördineren en in goede banen leiden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni