Courtois en kerk blijven kibbelen over Sint-Katelijne

© FM Brussel
16/06/2015

Er blijft onenigheid heersen over de toekomst van de Sint-Katelijnekerk. Volgens uittredend aartsbisschop Léonard blijft de kerk volledig behouden als gebedsplaats. Schepen Courtois houdt echter vast aan de ideeënwedstrijd.

Aartsbisschop Léonard herhaalt via een mededeling van de kerkfabriek dat Sint-Katelijne een kerk moet blijven "om elke misverstand te vermijden”. Hij bevestigde dat al officieel aan de gelovigen tijdens de mis van 30 mei.

De mededeling zorgt echter voor “verbazing” bij Brussels schepen voor Erediensten Alain Courtois (MR). Die blijft vasthouden aan de ideeënwedstrijd die de stad opzette. Daaruit kwamen drie mogelijkheden naar voor: een werkruimte voor het Rits, een open buurtgebouw en een ontmoetingsruimte annex museum en handelsruimten.

“De drie ideeën worden momenteel onderzocht met het oog op een eventuele concretisering van het project en dit vergezeld van een business plan”, zo laat Courtois weten. “De definitieve heropening van de kerk zal enkel kunnen gebeuren indien blijkt dat de oproep naar ideeën onmogelijk blijkt te realiseren, bij gebrek aan een redelijk business plan.”

Beide partijen blijven zo grotendeels op het standpunt dat ze al enkele maanden geleden innamen. Het is afwachten wat de opvolger van Léonard met het dossier zal aanvangen.

Hernieuwd succes
De Sint-Katelijnekerk leed een aantal jaar geleden nog onder een sterke daling van het aantal gelovigen. Eind 2011 ging de kerk dicht en ging de Stad Brussel op zoek naar een nieuwe bestemming.

Aartsbisschop Léonard deed echter nog een inspanning om de kerk te behouden door enkele priesters van de door hem opgerichte Fraternité des Saints-Apôtres naar Brussel te halen. In eerste instantie ging het om een test die een jaar zou duren. Maar de kerk heeft ondertussen opnieuw succes, vandaar de wil van Léonard om de kerk definitief te behouden.

De kerk op het Sint-Katelijneplein is eigendom van de Stad Brussel, maar wordt beheerd door de kerkfabriek. Het bisdom staat dan weer in voor de eredienst, en het bisdom beslist over een eventuele ontheiliging. Dat laatste moet gebeuren voor er andere evenementen kunnen doorgaan in de kerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni