Centre aquatique mobile 16

Courtois bestudeert zwembad in vrachtwagen

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
24/06/2015

De Brusselse schepen van Sport Alain Courtois (MR) bekijkt of een vrachtwagen met zwembad soelaas biedt voor het tekort aan zwembaden. “Ik ben enthousiast.”



Niet alle inwoners van Stad Brussel hebben een zwembad ter beschikking in hun buurt. In het zuiden is er geen, in het zwembad van de Marollen en Neder-Over-Heembeek komen veel mensen langs en Laken is nog enkele maanden dicht. Om alvast scholen, watersporters (zoals aquabike) en mensen op leeftijd, met een handicap of in revalidatie tegemoet te komen, speelt schepen Courtois met het idee van een ‘reizend zwembad’.

Dat is een zwembad bevestigd op de oplegger van een vrachtwagen. Het bestaat uit een overdekt bad, kleedkamer en technische ruimte. Wanneer een chauffeur de vrachtauto verplaatst, gebeurt dit zonder water in het bad. Dat staat te lezen in de brochure van het Zwitserse bedrijf waarmee Courtois momenteel gesprekken voert.

‘Enthousiast’
Praktisch bekeken komen bezoekers eerst in de kleedkamer terecht. Naast een cabine voor mensen met een handicap zijn er nog twee andere cabines. Verder zijn er een douche met koud en warm water en enkele kledingkastjes. Daarna komt het zwembad. Via een ladder of lift kunnen gebruikers het water in. De lengte van het bad bedraagt acht meter, de breedte twee meter en de diepte is aanpasbaar tot maximaal 1,20 meter. Courtois schat dat er tegelijkertijd een tiental mensen in het bad kunnen. Langs de gehele lengte van het bad is ruimte voorzien waar bijvoorbeeld leerlingen of leerkracht kunnen staan.

De schepen ziet een dergelijke vrachtauto in de stad circuleren. “Eén, twee of drie dagen hier, dan naar de volgende wijk. De technische informatie, inclusief die over de waterkwaliteit, is geruststellend. Ik ben enthousiast.”

De eerste vrachtwagen met zwembad moet wel nog van de band rollen. Intussen bestudeert de schepen onder welk soort contract én voor welke prijs zo’n trekker met oplegger naar Brussel kan komen. Als ook de rest van het college zich achter dit project schaart, hoopt de schepen eind 2016 een reizend zwembad in te kunnen zetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni