Controle op alle kastanjebomen in noorden van Brussel

© brusselnieuws.be
02/03/2015

Alle kastanjebomen in een straal van vijf kilometer rond de Dikke Beuklaan, die op de grens tussen Jette en Wemmel ligt, zullen gecontroleerd worden op een besmetting met kastanjekanker.

Dat laat Leefmilieu Brussel weten.

De voor bomen dodelijke ziekte wordt veroorzaakt door een zwam, die in Noord-Amerika een ravage onder kastanjelaars aanrichtte. Recent werd de kastanjekanker voor het eerst met zekerheid in ons land vastgesteld, op de Dikke Beuklaan. Daarom kwamen verschillende milieu- en natuurbeheeragentschappen eind vorige week samen met onderzoeksinstellingen om de aanpak van de ziekte te bespreken.

De besmette kastanjebomen staan in de Dikke Beuklaan op de grens tussen Jette en Wemmel. De 120 kastanjes daar worden eerstdaags allemaal gerooid, en niet maar vijftig zoals eerst aangekondigd. Daarmee verdwijnt de helft van de bomen op de Dikke Beuklaan.

"Blijkbaar zijn er meer bomen ziek dan eerst gedacht", zegt Bertrand Veys aan brusselnieuws.be. Hij houdt bij Leefmilieu Brussel mee de gezondheid van de Brusselse bomen in de gaten. "Daarom wil men het zeker voor het onzekere nemen en worden alle kastanjebomen op de laan gerooid." Daarna worden ze verbrand, omdat de schors helemaal vernield moet zijn. Zelfs het werkmateriaal moet ontsmet worden.

"Een tweede mogelijk geval, in de Madridlaan in Laken nabij het Atomium, wordt nog onderzocht", zegt Veys.

De bomen moeten zo snel mogelijk omgehakt worden, om verdere verspreiding tegen te gaan. De sporen van de zwam kunnen zich immers verder verspreiden zodra de temperatuur boven de 10 graden uitstijgt. "In mei wordt het grootste aantal besmettingen verwacht."

Alle kastanjebomen in een straal van vijf kilometer rond de besmettingshaard zullen ook gecontroleerd worden, zowel in de openbare ruimte als in privétuinen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni