Containerparken Gewest lopen serieuze vertraging op

© brusselnieuws.be
24/10/2014

De drie gewestelijke containerparken komen er niet zoals beloofd voor het eind van het jaar. Alleen het park in Sint-Pieters-Woluwe zou snel in werking kunnen treden, maar een concrete datum is er ook daar nog niet.

Dat schrijft Le Soir, die bij de nieuwe minister van Openbare Netheid Fadila Laanan (PS) heeft aangeklopt om een stand van zaken te vragen.

Het was haar voorganger en partijgenoot Rachid Madrane die in april op de valreep voor de verkiezingen de nieuwe containerparken aankondigde. Hij beloofde drie extra gewestelijke parken nog voor het einde van het jaar: een gloednieuw containerpark in Anderlecht, en de overname van twee gemeentelijke parken in Evere en Sint-Pieters-Woluwe.

Maar van een opening voor het einde van het jaar komt in alledrie de gevallen niets in huis.

'Twee à drie jaar later'
In Anderlecht is het terrein aan de Demetskaai waar het nieuwe containerpark komt intussen gesaneerd en het lastenboek opgesteld, maar de stedenbouwkundige procedures moeten zelfs nog beginnen.

In Evere ligt het containerpark dat uitgebreid moet worden op de grens met Zaventem. Het nieuwe stuk ligt op Vlaams grondgebied en daardoor onderwerp van verschillende procedures, meldt het kabinet-Laanan aan Le Soir. "Daarna moeten we de grond nog saneren en de nodige vergunningen aanvragen." Het ministerie heeft het over 'een vertraging van twee à drie jaar', maar belooft wel mobiele containerparken die voor alle inwoners van Brussel toegankelijk zullen zijn.

Alleen in Sint-Pieters-Woluwe lijkt de opening van een gewestelijk containerpark vrij snel mogelijk. Het park wordt nu uitgebaat door de gemeente en had normaal in september in gewestelijke handen moeten overgaan.

Maar gemeente en Gewest spelen een welles-nietesspelletje over de reden waarom dat nog niet gebeurd is. Volgens het kabinet-Laanan zou de gemeente weigeren het park langer en ook voor niet-Woluwenaars open te stellen. Maar Sint-Pieters-Woluwe ontkent in alle toonaarden en zegt nooit nieuws van het Gewest gehad te hebben. "We hebben zelfs een extra budget van 200.000 euro moeten stemmen in de gemeenteraad, om het beheer van het park na september te regelen."

Brussel hinkt sterk achterop inzake containerparken. Met twee gewestelijke en zeven gemeentelijke parken is er slechts één afvalpark per 124.000 inwoners, tegenover bijvoorbeeld een per 52.000 inwoners in Antwerpen en een per 35.000 in Gent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni