Concreet plan voor nieuw gerechtsgebouw

© brusselnieuws.be
15/01/2015

Er is een concreet project voor een nieuw groot gerechtsgebouw vlakbij het huidige Justitiepaleis. tvbrussel kon de hand leggen op de plannen van architectenbureau Jaspers-Eyers. Minister Smet pleit ervoor om de Brusselse bouwmeester bij het project te betrekken.

Het nieuwe gebouw moet het mogelijk maken om diensten te verschuiven en het Justitiepaleis te ontlasten. Dat schrijft De Standaard. Volgens sommigen is de kolos van architect Poelaert niet meer geschikt om rechtszaken te houden. De voorbije jaren zijn al verschillende gerechtelijke diensten naar aanpalende gebouwen verhuisd.

Het nieuwe gebouw zou neergepoot worden door een privéontwikkelaar en daarna verhuurd worden aan de Regie der Gebouwen. Voor de armlastige Regie zou de huur van de nieuwbouw minder kosten dan de broodnodige renovatie van het Justitiepaleis. Volgens sommigen zouden op die manier ook heel wat procedures, waaronder een internationale wedstrijd, vermeden kunnen worden.

Volgens de Regie der Gebouwen is het echter wel de bedoeling om een Europese oproep voor het project te lanceren. Daarna moet de ministerraad een definitieve beslissing nemen. Het plan is met andere woorden nog niet voor morgen. "In afwachting blijven we investeren in de veiligheid van het Justitiepaleis", zegt woordvoerder Johan Vanderborght aan FM Brussel.

Bouwmeester
Brussels minister Pascal Smet (SP.A) pleit voor een 'architecturaal statement' in overleg met de Brusselse bouwmeester. "Ik vind het jammer dat er al bouwpromotoren bezig zijn zonder dat er architecturale en stedenbouwkundige voorwaarden zijn opgelegd", aldus Smet. "Het zou een sterk signaal zijn als de federale regering met een echt goed gebouw komt. Daarom ben ik ervan overtuigd dat de Brusselse bouwmeester bij dit project betrokken moet worden.”

Daarnaast wil Smet de noodzaak benadrukken om het huidige Justitiepaleis te renoveren en een duidelijke bestemming te geven. Ook Alain Courtois (MR), eerste schepen in de Stad Brussel zit op die lijn.

Correctionele rechtbank verhuist
Ondertussen is ook al een concreet plan opgedoken getekend door het architectenbureau Jaspers-Eyers, bekend van heel wat kantoorgebouwen in Brussel. De nieuwbouw zou langs de Regentschapsstraat komen en een vloeroppervlakte hebben van meer dan 33.000 vierkante meter. Ter vergelijking: het immense Justitiepaleis telt slechts 15.000 vierkante meter die effectief bruikbaar zijn voor de gerechtelijke functies.

Het is de bedoeling dat de correctionele rechtbank naar het gebouw zou verhuizen omdat die de meest veiligheidsvoorzieningen vraagt. "De regering heeft inderdaad beslist om de correctionele rechtbank te verhuizen", zegt Luc Hennart, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg.

Over de toekomst van het Justitiepaleis wordt al jaren gedebatteerd. Begin vorig jaar raakte al bekend dat de rechtbank van eerste aanleg een nieuwe locatie zou krijgen. Die zou moeten verhuizen om veiligheidsredenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni