Composteercentrum is vergunning voorlopig kwijt

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
09/07/2014

De verlenging van de milieuvergunning voor het gewestelijk composteercentrum in Vorst is voorlopig ingetrokken. Daarmee halen de bewoners hun slag voorlopig thuis. Zij eisen strengere voorschriften om de geur- en milieuhinder die het centrum veroorzaakt drastisch te verminderen.

Sinds 2002 wordt het Brusselse compost verwerkt aan de Britse Tweedelegerlaan, op een steenworp van de Vlaamse grens. Vanaf het prille begin al stuitte dat op protest van omwonenden van de belendende gemeenten Vorst en Drogenbos, tot zelfs Anderlecht en Sint-Gillis.
Nu de milieuvergunning verlengd wordt, eisen de bewoners strengere voorschriften om de milieu- en geurhinder te beperken.

De bewoners nemen vooral het composteerproces op de korrel: “Eerst en vooral wordt er te veel compost aangemaakt in het centrum,” zegt André Robe van de overkoepeling van wijkcomités Forest-Inter-Quartier in Vorst. “De composthopen zijn veel te hoog, waardoor er veel gassen vrijkomen. Bovendien verbrandt het centrum de plastic zakken waarin de compost wordt opgehaald mee. Daardoor is de geurhinder voor omwonenden ondraaglijk en komt er een grote hoeveelheid methaan, een belangrijk broeikasgas, in de lucht terecht. Maar blijkbaar gaat het rendement van het centrum voor op de gezondheid van de mensen.”

Nieuwe vergunning
Volgens Robe zou de overlast met een betere werking van het centrum vermeden kunnen worden. “Eerst en vooral moet de capaciteit naar omlaag door een deel van de compost te laten verwerken in het overkoepelende centrum in Grimbergen. De plastic zakken zouden ofwel manueel moeten geledigd worden, ofwel moet men overgaan tot composteerbare zakken, met een iets hogere kortprijs.”
Het Milieucollege, de gewestelijke instantie die zich over de toekenning buigt, heeft alvast de grieven van de bewoners aangehoord en zal zich in de loop van de zomer uitspreken over de nieuwe vergunning en de daarbij horende voorschriften.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni