Competentiepool voor industriejobs naar Waals model

© brusselnieuws.be
12/04/2014

Het Brussels Gewest en Beliris trekken 11 miljoen euro uit voor de realisatie van een competentiepool voor industriële beroepen. Doel: het opleidingsaanbod voor werkzoekenden vervijfvoudigen.

Bedrijven zoals Audi in Vorst en vervoersmaatschappij MIVB zijn voortdurend op zoek naar nieuwe werknemers die beslagen zijn in lassen, (electro)mechanica of technisch tekenen. "In Brussel tellen we ongeveer 36.000 dergelijke jobs maar slechts 6.000 daarvan worden ingenomen door Brusselaars", zegt Laurette Onkelinx (PS), federaal minister bevoegd voor Beliris. "Achter die cijfers schuilt een probleem van opleiding."

Een competentiepool voor die industriële beroepen wil vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar afstemmen door bedrijven, scholen en werkzoekenden samen te brengen. Ook Acitirs en de VDAB worden betrokken. In Wallonië bestaat reeds een dergelijk opleidingscentrum. "Wat werkt in Wallonië, moeten we ook toepassen in Brussel", zegt Rachid Madrane (PS), in de Franse gemeenschap bevoegd voor opleiding.

Brussel krijgt zijn compententiepool tegen 2017. Het Gewest en Beliris investeren daarvoor 11 miljoen euro. "Het is de bedoeling om het opleidingsaanbod voor werkzoekenden te vervijfvoudigen", aldus nog Madrane. "Zo geven we de Brusselaars meer kansen op werk, en beantwoorden we aan de vraag van ondernemingen."

Het centrum komt in Anderlecht, langs de Henri Simonetlaan vlakbij metrostation Erasmus. De grond wordt ter beschikking gesteld door Citydev, de vroegere Gomb, dat daarvoor begin deze maand een overeenkomst sloot met de Brusselse regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni