Communautaire folderrel in Zaventem

© brusselnieuws.be
31/03/2015

De Zaventemse gemeenteraad is deze dagen in de ban van een folderrel. Aan de basis ligt een brochure van Citoyens de Zaventem over de rechten van Franstaligen in de gemeente.

De folder van de vereniging, die vorige week verspreid werd, hekelt vermeende taaldiscriminaties in de gemeente. Meerderheidspartijen CD&V en N-VA zijn niet opgezet en vermoeden de hand van FDF-voorzitter en burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain achter het initiatief.

De folder, die naar de website www.citoyensdezaventem.be verwijst, veroordeelt onder meer het feit dat het lokale cultuurcentrum enkel in het Nederlands communiceert.

De partijen ontkennen ten stelligste dat de taalrechten van Franstaligen worden geschonden in de gemeente, die geen faciliteitengemeente is.

Als reactie op de verspreiding van de brochure voerden militanten van het Taal Actie Komitee (TAK) actie tijdens de gemeenteraad maandag. Ze wilden er op hun beurt folders verdelen.

Twee gemeenteraadsleden van de lijst Union des Francophones (UF) hebben het over agressie van de TAK-militanten. Die zouden hun folders naar het hoofd gegooid hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni