Co-oking

Co-oking ondersteunt foodlovers en -ondernemers

Kim Verthé
© Brussel Deze Week
25/11/2015

Nu foodtrucks almaar legaler kunnen werken en webshops populairder worden, ligt ook culinaire starters almaar minder in de weg om hun kans te wagen. De gedeelde kookruimte Co-oking in Anderlecht kan foodlovers en -ondernemers nog meer ondersteunen.

C oworkingruimte Co-oking in Anderlecht is de eerste in zijn soort in ons land. In grote steden in de Verenigde Staten, Frankrijk en Spanje zijn gedeelde keukens al langer een geslaagd recept. Co-oking kreeg twee jaar geleden vorm doordat Véronique Flammang, coördinatrice van 1819, de infolijn voor ondernemingen, almaar meer vragen kreeg van culinaire starters naar een gedeelde professionele keuken.

Incubator
De coworkingruimte Co-oking in Anderlecht is intussen een kleine maand operationeel. “Er is veel interesse, we krijgen veel bezoekjes,” klinkt het uit drie breed lachende monden van oprichters Véronique Flammang, Elodie Bouscarat en Cédric le Goupil.
Co-oking trekt vooral starters, vaak enkelingen, die een nicheproduct in de markt willen brengen, gaande van lactosevrije pannekoeken tot wraps en biosoepen. Co-oking vormt zo een ideale incubator voor food start-ups. “We bieden niet alleen professionele infrastructuur aan, maar ook advies.” Niet onbelangrijk, wetende dat bijvoorbeeld 40 procent van de beginnende foodtrucks er in het eerste jaar de brui aangeeft.

Flammang heeft juridische knowhow, expertise in bedrijfsontwikkeling en een netwerk opgebouwd door haar coördinatiewerk bij 1819 en haar betrokkenheid bij Impulse.brussels. Elodie Bouscarat zet haar communicatietalent in, en Cédric le Goupil, chef van een collectieve keuken in Schaarbeek, maakt co-okers wegwijs in de kookinfrastructuur en de hygiënenormen. “Er is altijd iemand van ons aanwezig als de ruimte wordt afgehuurd.”

Maar ook particulieren zijn welkom. “Afrikaanse en Marokkaanse families maken graag hun feestmaaltijden zelf. Hier kan je zorgeloos grote hoeveelheden komen klaarmaken,” zegt Bouscarat.

Odile Guyader, autodidact, laat ons proeven van haar everzwijnenpaté met geconfijte sinaasappel en chocolade. Twintig jaar lang runde ze een restaurant in Parijs, maar haar dochter en kleindochter haalden haar naar Brussel. Met haar Petite Fabrique des Terrines wil ze op kleine schaal biopatés en terrines aan de man brengen. “Ik lever nu al in restaurant Pin Pon op het Vossenplein.

Daar mogen gerust enkele klanten bij komen, zoals restaurants die me bevallen, kleine kruideniers.” Ook al wil ze haar productie bewust kleinschalig houden, het werken in een professionele industriële keuken levert haar veel op. “Als je voeding wil commercialiseren moet je de normen halen. Die zijn heel streng.” Ze wijst naar de invullijst aan die aan de deur van de koude opslagruimte hangt. “Zie je, de temperaturen moeten heel nauwgezet ingevuld worden.” Guyader vind het heerlijk werken zo: “Ik hoef geen enkele schrik te hebben voor voedselcontroles.”

Kruisbestuiving
Kruisbestuivingen laten ontstaan tussen verschillende ondernemers - hét achterliggende doel van elke vorm van coworking - is hier ook aan de orde. “We willen gepassioneerde koks samenbrengen met bloggers zoals de Brussels Food Friends, en ondernemers” legt Bouscarat uit.

Het kan ook een manier zijn voor mobiele restaurantjes om hun aanbod te vervolledigen. “Zo kan een foodtruck die hartige voeding aanbiedt ook dessertjes aanbieden eenmaal hij samenwerkt met een patissier.” Le Goupil illustreert: “Odile vroeg me daarnet naar de contacten van de persoon die hier chutneys komt maken, voor bij haar rilettes.”

Ook Isabelle Mathieu komt hier sinds kort bakken. Ze specialiseerde zich gaandeweg in koekjesdesign, eerst voor eigen plezier en consumptie, nu is ze klaar voor de lancering van haar koekjeslabel l’atelier Pata’chou: “Ik ga een webshop lanceren.” Het coworkingconcept is voor haar heel aantrekkelijk, want “ik moet geen eigen materiaal kopen en hoef geen ruimte te huren. Dat reduceert toch het startersrisico.” Een eerste kruisbestuivingsopdracht heeft Mathieu binnen. Zij levert voortaan promotiemateriaal voor Co-oking in de vorm van koekjes met het logo van Co-oking.

Peter/meter gezocht
De coworkingruimte, in een gebouw dat eigendom is van Citydev, is 280 vierkante meter groot. “Niet te groot, niet te klein,” zegt Flammang, “maar groot genoeg zodat er voldoende ruimte was voor droge en koude opslag”. Voldoende parkeerplaats was ook een voorwaarde.

Er zijn vier werkposten, waar vier teams van twee co-okers kunnen koken en een kookeiland, werkblad en keukenrobot ter beschikking hebben. Je kan voor een halve of hele dag, of avond, huren. In eerste instantie focussen de drie zich voornamelijk op verhuur van de ruimte. Maar er zijn ook concrete plannen voor kookateliers.

Op termijn fantaseren ze van een verkoopkanaal van de producten die er gemaakt worden. Of kunnen audiovisuele partners hier kookshows komen draaien. “Er zijn zo veel ideeën. Kwestie van ze een voor een te ontwikkelen,” lacht Bouscarat.
Voorlopig financiert het trio het project haast volledig zelf, en doen ze een beroep op sponsors. “We zoeken nog een peter of meter die zich kan vinden in nieuwe vormen van ondernemen. Wie wil, melde zich aan.”

Meer info op www.co-oking.be of Facebook.com/CookingBxl

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni