Clerfayt: 'Stop het debat over samenvoegen politiezones'

01/12/2015

Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt laat in een mededeling weten dat hij ervan overtuigd is dat het samenvoegen van de zes politiezones niet tot meer efficiëntie zou leiden. Dat standpunt illustreert hij met een onderzoek uit 2011 dat de werking van de politie vergeleek in verschillende Belgische steden.

"Terwijl het debat over het samenvoegen van de Brusselse politiezones opnieuw op tafel is gelegd door de Vlaamse politici, tonen de cijfers dat een grote, gefuseerde zone niet tot een betere effectiviteit leidt", schrijft Clerfayt.

De burgemeester verwijst in zijn mededeling naar een onderzoek dat hij in 2011 heeft laten uitvoeren en waarin Brussel is vergeleken met vier verschillende steden, te weten Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi.

Brussel doet het beter dan Antwerpen, aldus Clerfayt. Met hetzelfde budget scoort Brussel beter, zowel wat betreft absolute als relatieve criminaliteitscijfers. Zo zou in Brussel het aantal criminele feiten per 1000 inwoners tussen 2000 en 2014 met 22 procent gedaald zijn, tegenover 6 procent in Antwerpen.

Volgens de burgemeester is de kritiek van Vlaamse kant dan ook op geen enkel onderzoek gestoeld.

Ten slotte vindt hij dat het debat niet zou moeten gaan over het samenvoegen van de zones, maar over de middelen die de politie ter beschikking heeft voor de strijd tegen terrorisme. "Het ontbreekt de federale politie aan personeel en financiële middelen en het is de verantwoordelijkheid van minister Jambon en minister Geens om de dienstverlening uit te bouwen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni