Citroëndossier: 'Amateuristische aanpak van Vervoort'

EVC
© brusselnieuws.be
13/03/2015

Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) klaagt “de amateuristische aanpak van minister-president Rudi Vervoort” aan in het Citroëndossier. Volgens Van Achter geeft Vervoort zelf toe in een persbericht dat hij geen visie heeft: “De eerste initiatieven voor de invulling van het museum moeten nog genomen worden”, zei hij immers.

Van Achter kaartte in de zomer al de onduidelijke aanpak Rudi Vervoort aan rond de aankoop van het Citroëngebouw. Via parlementaire vragen wou ze meer te weten komen over het kostenplaatje van het museum voor moderne kunst en over de inhoud. Maar ze kreeg geen antwoord.

“Het enige dat zeker lijkt is dat Vervoort koste wat het kost een museum voor moderne en hedendaagse kunst wil”, zegt Vanachter in een persbericht vrijdag. “Nochtans hebben zowat alle experten laten weten dat het tentoonstellen van moderne kunstwerken in de zuidelijk georiënteerde showroom van het Citroëngebouw niet mogelijk is.”

Van Achter: “Ik begin mij af te vragen of het museum voor moderne en hedendaagse kunst geen persoonlijke queeste is geworden voor Vervoort. Aan ideeën is er nochtans geen gebrek. Brusselaars reikten al tal van alternatieven aan voor het gebouw, maar Vervoort lijkt de burger niet te willen betrekken bij dit project.”

Tegenstrijdigheid
Van Achter wijst ook op een tegenstrijdigheid in de communicatie van Vervoort. “Enerzijds heeft hij het over het emblematische karakter van het gebouw, maar anderzijds wil hij een deel van het emblematische gebouw omvormen tot een immobiliënproject. De Citroënsite, een toonbeeld, zo niet hét toonbeeld, van modernistische industriële architectuur zal hiervoor dus worden opgesplitst. Bovendien krijg ik de indruk dat men enkel de showroom wilt behouden en dat de rest als vastgoedproject wordt gebruikt. Aangezien Vervoort hier geen duidelijkheid over geeft, weet niemand die weet wat de gevolgen van het vastgoedproject zullen zijn voor dit kostbaar industrieel patrimonium.”

“Samengevat weet niemand hoeveel het museum de Brusselaars zal kosten, wat er precies in tentoongesteld zal worden en hoeveel er van het unieke gebouw en de site zal overblijven", concludeert Van Achter. "Bovendien beweert Vervoort dat het museum 500.000 bezoekers zal lokken terwijl de invulling nog niet eens gekend is. Onze kritiek van het eerste uur blijft gelden: het gewest koopt een gebouw aan en gaat nadien nadenken over de invulling ervan.“

Tegen de achtergrond van deze kritiek speelt ook de ruzie over de bestemming mee van de collectie van het Museum voor Moderne Kunst in de Rentschapsstraat. dat ressorteert onder de federale overheid, meer bepaald staatssecretaris en partijgenote Elke Sleurs (N-VA). Zij wil van de overheveling van die collectie naar het nieuwe museum niet weten, terwijl onder meer de PS die overheveling vraagt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni