Cie Alice: Siamese zeemeerminnen

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
24/09/2014

Brussel Deze Week op de redactie een mooi kaartje in de bus. Het kwam van overzee en kondigt de eerste voorstelling aan van een nieuw Brussels theatergezelschap: Cie Alice.

Het kaartje in kwestie is eigenlijk de flyer van Overzee, een voorstelling die dit weekend in première gaat in Garage 29 in Schaarbeek. Het intrigerende beeld op de voorkant toont twee in elkaar verstrengelde jonge meerminnen op het strand. Eline George van Cie Alice kan er meer over vertellen. Zij is de helft van het nieuwe Brusselse gezelschap, dat ze oprichtte samen met Isabel Vervoort. De twee gingen na hun universitaire studies nog een diploma halen aan de toneelacademie van Maastricht. Eline George werkte ook al mee aan een aantal jongerenprojecten van Bronks en Zinnema en heeft samen met Peter Pype haar eigen jongerengezelschap Tint. Bronks is ook een van de plekken waar Cie Alice terecht kan om te repeteren voor deze eerste voorstelling, die zonder subsidies tot stand komt. De ervaren Jan Sobrie en Mieke Versyp zorgen wel voor steun als respectievelijk coach en dramaturge.

Eline George: “Overzee gaat over het gemis van twee zussen die gescheiden van elkaar moeten leven, en over hun communicatie die vanop grote afstand verloopt - met kaartjes. De relatie tussen de twee zussen was altijd al eerlijk en intens maar komt onder druk te staan van hun ouders die veel ruzie maken en uiteindelijk ook scheiden. De voorstelling gaat dus ook over scheidende ouders en hoe kinderen daarop reageren.”

De twee zussen in het stuk groeien door de ruzies van hun ouders eigenlijk iets te dicht naar elkaar toe, maar daarna verwatert het contact letterlijk en figuurlijk. Ze raken wat gewrongen, zoals op het beeld van de flyer. Maar voorts wil Eline George nog niet al te veel verklappen over vorm en inhoud. Toch nog een tipje van de sluier: “We proberen hard om de sfeer van de zee in de voorstelling op te roepen. De beweging van eb en vloed is bijvoorbeeld iets dat terugkeert. Je kan misschien ook een verwijzing naar De kleine zeemeermin herkennen. Er zit ook een sprookjesachtig aspect aan de voorstelling. Maar we maken er wel helemaal ons eigen verhaal mee. We schrijven het in de eerste plaats voor jeugd, want we willen ook graag in scholen gaan spelen. Heel veel jongeren zitten in een scheidingssituatie en het is de bedoeling dat we hen hiermee kunnen bereiken.”

Overzee van Cie Alice, op 26 en 27 september om 20u00, en op zondag 28 september om 15u in Garage 29, De Moerkerkestraat 29, Schaarbeek, tickets: ciealice2014@gmail.com, 10 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni