Chauffeurs bewaken binnenkort ambassades en joodse locaties

© brusselnieuws.be
06/10/2015

Defensie zal binnenkort militairen van de zogenaamde ‘combat service support’ inzetten om gevoelige plaatsen, zoals ambassades en synagogen, te bewaken. De maatregel komt er omdat besparingen het leger met een bemanningsprobleem hebben opgezadeld.

De centrumrechtse regering Michel I maakte van veiligheid haar prioriteit, maar bespaarde ook fors. Bezuinigingen op het departement defensie hebben de eerste prioriteit behoorlijk bemoeilijkt.

Daardoor moeten militairen die normaal logistieke functies uitvoeren para’s aflossen die nu met bewaking belast zijn. De ‘combat service support’ staat in voor bevoorrading en transport van gevechtstroepen en voor communicatiesystemen en administratie. Kort gezegd: het zijn militaire chauffeurs die tijdens gevechten in de achterhoede werken.

“Naast ambassades zullen ze ook synagogen en andere mogelijke doelwitten van terroristen bewaken. De militairen zorgen zo voor ondersteuning van de federale politie, sinds het verhoogde dreigingsniveau,” zegt Minister van Defensie Steven Vandeput aan FM Brussel.

Deze militairen hebben extra vorming nodig. Zo moeten ze een extra schiettraining doorlopen, maar ‘het is niet zo dat ze nog nooit een wapen gezien hebben,’ klinkt het bij defensie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni