Chauffeur Emir Kir opgepakt voor wapensmokkel

© FM Brussel
16/05/2012
De chauffeur van de Brussels staatssecretaris Emir Kir (PS) is opgepakt voor wapensmokkel. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de handel van wapens en explosieven die vanuit Servië kwamen. Woensdag heeft de Brusselse raadkamer zijn aanhouding verlengd.

Er zijn huiszoekingen geweest bij de chauffeur thuis, maar ook op het kabinet van Kir. Dat schrijven Het Nieuwsblad, La Capitale en Le Soir. Het is niet bekend of er bezwarend materiaal is aangetroffen. De speurders namen alvast een berg documenten en harde schijven van verscheidene computers in beslag genomen. De harde schijven werden gekopieerd en vervolgens terug bezorgd om het kabinet in staat te stellen normaal te functioneren.

De speurders kwamen bij de chauffeur terecht door zijn telefonische contacten met personen die eerder al verdacht werden van wapensmokkel. Op 11 mei werd hij onder aanhoudingsbevel geplaatst. Over zijn mogelijke rol in de zaak is er voorlopig geen informatie.

De aanhouding past in een onderzoek naar wapensmokkel uit Servië. Onderdelen van kalasjnikovs, explosieven en granaten werden in de brandstoftanks van bestelwagens naar Brussel gebracht. Hier werden de wapens opnieuw in elkaar gezet en verkocht aan criminelen.

Collega-voetballers
Kir benadrukt dat het kabinet in geen enkel opzicht betrokken is.

De chauffeur is al jaren in dienst bij de staatssecretaris en zou ook samen met Kir in dezelfde voetbalploeg spelen.

Het onderzoek naar de wapensmokkel begon eind vorig jaar. Tijdens een eerste tussenkomst hield de politie elf personen aan: vijf Serviërs, een Belg van Turkse afkomst en vijf Turken. De speurders namen tijdens de huiszoekingen 300 kogels, twee raketlanceerders, tien granaten, een pistool en tien kalasjnikovs in beslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni