Charle-Albertkasteel gerenoveerd

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
28/08/2014

Na dertig jaar leegstand en verloedering is het Charle-Albertkasteel nu eindelijk gerenoveerd. Door de bestemming - hoofdzakelijk kantoren - zal het publiek deze parel van Vlaamse neorenaissance enkel tijdens Open Monumentendagen kunnen bezoeken.

De werken aan het Charle-Albertkasteel aan de gelijknamige laan in Watermaal-Bosvoorde hebben twee jaar geduurd en zijn nu zo goed als afgerond. De kostprijs bedraagt zes miljoen euro, melden La Libre Belgique en La Dernière Heure.

De Catalaanse investeerde uit de adelstand, Don Luis Fidalgo, kocht het kasteel voor één symbolische frank op van vastgoedmakelaar Codic, omdat die van de gemeente geen vergunning kreeg om naast het kasteel kantoren bij te bouwen.

Hoewel oorspronkelijk werd gedacht dat hij het kasteel als buitenverblijf zou gebruiken, blijkt nu dat het een bestemming als kantoorruimte zal krijgen, goed voor een oppervlakte van 1.400 vierkante meter. Enkel de conciërgewoning wat verder op de site behoudt een woonfunctie;

"Wij hebben niets tegen die kantoorfunctie", zegt schepen van stedenbouw Tristan Roberti (Ecolo) aan brusselnieuws.be. "Het belangrijkste voor ons is dat deze stadskanker eindelijk is gerenoveerd en een nieuwe bestemming heeft gekregen."

Aangezien het kasteel beschermd is, is het de Brusselse belastingbetaler die opdraait voor 80 procent van de renovatiekosten. Het Gewest geeft 3.150.000 euro subsidies aan de edelman. "Daar staat tegenover dat de eigenaar een belangrijke meerkost heeft gehad door het gebouw zo veel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat te herstellen", aldus Roberti.

Het publiek zal het kasteel enkel op speciale gelegenheden kunnen bezoeken, zoals de Open Monumentendag.

Premier Van Zeeland
Het kasteel dateert van 1870 en werd gebouwd door architect Albert Charle (1821-1889). Hij woonde er zelf tot 1892, waarna het kasteel eerst een meisjesschool werd. Nadien werd ze van 1933 tot 1973 bewoond door Belgisch premier Paul Van Zeeland, en tot 1981 door zijn erfgenamen.

Branden in 1981 en 1986 leidden tot leegstand en aftakeling. Onder impuls van erfgoedverenigingen werd het kasteel in 1988 beschermd. Dat heeft echter de verdere aftakeling niet tegengehouden. Nu gaat het kasteel dus wel een nieuwe toekomst tegemoet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni