Chaotische eerste gemeenteraad met burgemeester De Bruycker

© FM Brussel
06/10/2015

De eerste gemeenteraad in faciliteitengemeente Linkebeek, onder de nieuwe burgemeester Eric De Bruycker, is chaotisch verlopen. Zo’n driehonderd mensen waren maandagavond opgedaagd om te demonstreren.

Zowel Franstalige sympathisanten als Vlaamse actievoerders waren maandagavond afgezakt naar het gemeentehuis van Linkebeek voor de eerste gemeenteraad onder de nieuwe burgemeester. Die werd daarbij uitgejouwd toen hij toekwam. De voormalige niet-benoemde burgemeester Damien Thièry kreeg applaus én boe-geroep.

Tijdens de zitting gaf Thiéry, die als gemeenteraadsvoorzitter de vergadering leidde, bij elk agendapunt eerst het woord aan De Bruycker, om vervolgens te besluiten dat de nieuwe burgemeester de dossiers niet voldoende kent. De Bruycker gaf het woord telkens aan de bevoegde Franstalige schepen op het agendapunt toe te lichten. De Franstalige meerderheid verliet de zitting nog voor het einde.

Eric De Bruycker werd afgelopen weekend benoemd door minister Homans als burgemeester van Linkebeek. De Franstalige meerderheid in de gemeente reageerde misnoegd op die beslissing en lijkt niet klaar zich daarbij neer te leggen.

Ondanks de rumoerige zitting – die hij “een gemeenteraad onwaardig vond” – gelooft De Bruycker nog in een vorm van samenwerking met de Franstalige meerderheid. Hij wil daarvoor voldoende tijd nemen, “maar als dit niet het geval blijkt, neem ik over enkele weken ontslag als burgemeester."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni