‘Chaos bij Brusselse rechtbank van koophandel’

© brusselnieuws.be
29/07/2014

De werking van de Nederlandstalige rechtbank van koophandel in Brussel draait vierkant, in die mate zelfs dat er een audit loopt bij de Hoge Raad voor de Justitie.

Dat schrijft De Tijd. Ruzies tussen rechters zouden schering en inslag zijn en die zouden uit de hand gelopen zijn. Ook zouden enkele rechters niet hard genoeg werken. De voorzitter van de rechtbank is in ziekteverlof en zit thuis met een burn-out. Een andere belangrijk rechter zit ook thuis, terwijl een vacature al anderhalf jaar open staat. De rechtbank telt slechts 11 rechters.

Tony Van Parys, lid van de HRJ, bevestigt dat er een audit loopt naar de problemen, maar geeft verder geen commentaar. De audit kwam er na verschillende klachten over de werking. De wachttijd bij de Nederlandstalige Brusselse rechtbank voor koophandel loopt intussen al op tot meer dan een jaar, terwijl de ideale termijn vier maanden is.

Het hof van beroep nam ondertussen de maatregel om een raadsheer als rechter af te vaardigen naar de geplaagde rechtbank om orde op zaken te stellen. Dat is een uitzonderlijke procedure, die pas mogelijk is sinds de hervorming van justitie van eerder dit jaar.

De Nederlandstalige handelsrechtbank in Brussel bestaat nog maar sinds 1 april, een gevolg van de gerechtelijke splitsing van B-H-V. Eerder werd de rechtbank van koophandel al dooreengeschud door de affaire rond rechter Francine De Tandt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni