© google

César De Paepeziekenhuis moeilijker bereikbaar met bus

© brusselnieuws.be
24/07/2015

Het César De Paepeziekenhuis is moeilijker te bereiken met het openbaar vervoer, na de wijzigingen aan verschillende buslijnen eind juni. Twee van de drie buslijnen die er voordien halt hielden, passeren daar nu niet meer. Dat zet kwaad bloed bij onder andere PTB-PVDA.

De invoering van de voetgangerszone in Brussel-Stad bracht nogal wat wijzigingen aan het openbaar vervoer met zich mee. Verschillende buslijnen hebben hun route aangepast. Zo passeren bussen 48 en 95 niet meer in de Cellebroerstraat. Zij hebben hun eindhalte nu in de Lombardstraat.

Enkel bus 86 stopt wel nog aan de halte César De Paepe in de Cellebroerstraat, waar ook het gelijknamige ziekenhuis ligt. Weliswaar enkel in de richting van Centraal Station, in de richting van Machtens passeert bus 86 niet aan César De Paepe.

Klachten
Busreizigers hebben dus minder mogelijkheden om het César De Paepeziekenhuis te bereiken, en dat zet kwaad bloed bij PTB-PVDA. Brussels parlementslid Claire Geraets heeft daarover klachten van het personeel van het ziekenhuis gekregen.

“Het is vooral een probleem omdat César De Paepe een onderdeel is van het Sint-Pietersziekenhuis. De kankerpatiënten uit dat ziekenhuis krijgen in César De Paepe hun chemotherapiesessies. Die mensen zijn vaak fysiek en mentaal uitgeput, het is niet ideaal om hen te vragen om nog een stuk te wandelen tot aan hun halte”, zegt Geraets in La Dernière Heure.

Buslijnen 48 en 95 verbinden verder gelegen gemeenten zoals Watermaal-Bosvoorde en Vorst met Brussel- centrum. Patiënten van het ziekenhuis die daar wonen moeten nu overstappen of verder wandelen om aan het ziekenhuis te geraken. “César De Paepe is een ziekenhuis dat hulpeloze mensen ontvangt, die geen andere keuze hebben dan zich met het openbaar vervoer te verplaatsen. Men heeft helemaal niet aan die mensen gedacht”, aldus Geraets.

Testfase
De MIVB erkent dat het ziekenhuis minder toegankelijk is als gevolg van de gewijzigde verkeerssituatie in het centrum. “Vroeger hadden bussen 48 en 95 hun eindhalte op de Anspachlaan, maar door de nieuwe voetgangerszone mogen er geen terminussen meer in het hypercentrum zijn”, zegt An Van hamme van de MIVB aan brusselnieuws.be.

De huidige situatie is wel nog niet definitief: “Er is altijd gezegd dat dit een testfase is. Na acht maanden wordt er geëvalueerd, en dergelijke problemen kunnen misschien nadien nog aangepakt worden”, aldus Van hamme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni