Celstraf met uitstel voor man die diamantroofdiamanten verborgen hield

© Belga
27/11/2015

In Zwitserland is een 61-jarige makelaar die in een kelder diamanten had verborgen afkomstig van een grote diamantroof in Brussel, vrijdag door de correctionele rechtbank van Genève veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel. Hij werd schuldig geacht aan heling en witwaspraktijken.

De edelstenen, met een totale waarde van ongeveer 7 miljoen dollar (6,6 miljoen euro), lagen gedurende twee maanden verstopt in een lokaal van een gebouw in een woonwijk in Genève. Volgens de rechtbank handelde de beklaagde niet uit winstbejag, maar ging het om het verlenen van een dienst. De beklaagde had de diamanten verstopt op vraag van een Franse gangster, die hij tijdens een verblijf in Marokko had leren kennen. Die crimineel had aan de overval in België deelgenomen - al is nog niet duidelijk welke rol hij precies heeft gespeeld - en overhandigde de stenen aan de makelaar met de vraag om kopers te vinden voor de waardevolle buit, wat hij ook deed. De makelaar maakte zich daarmee schuldig aan heling en witwaspraktijken, oordeelde de rechtbank. De beklaagde gaf echter zijn verantwoordelijkheid toe en werkte goed met de politie mee. Ook zijn blanco strafblad pleitte in zijn voordeel, waardoor hij uiteindelijk werd veroordeeld met uitstel.

Een andere beklaagde in de zaak, een advocaat uit Genève die vervolgd werd wegens poging tot belemmering van het onderzoek, kreeg een boete met opschorting opgelegd. De makelaar had enkele uren voor zijn arrestatie een ontmoeting met zijn vriend de advocaat. Tijdens het onderhoud sprak hij over de diamanten, hun afkomst en de bergplaats.

Vervolgens overhandigde hij de sleutels van die bergplaats aan de advocaat, opdat de politie de stenen niet op het spoor zou komen. De correctionele rechtbank was van oordeel dat de advocaat door zijn houding het onderzoek heeft belemmerd en dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan witwaspraktijken.

Twee andere beklaagden, die elk een diamant hadden gekocht van de makelaar, werden beschuldigd van heling van gestolen goederen, maar zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijzen.

De diamanten werden op 18 februari 2013 gestolen tijdens een spectaculaire overval op Brussels Airport. Minstens acht gewapende en gemaskerde mannen drongen die dag het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van een Zwitserse luchtvaartmaatschappij, waar een waardetransport van Brink's stond. De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten ter waarde van 37 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor. De diamanten die in de kelder van de makelaar werden teruggevonden hadden een totale waarde van ongeveer 7 miljoen dollar. Van de andere diamanten die werden buitgemaakt, is nog steeds geen spoor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni