'CD&V, SP.A en Open VLD blokkeren wijziging vliegroutes'

© brusselnieuws.be
08/07/2014

Het kernkabinet van de federale regering is maandagavond niet tot een akkoord gekomen over de wijzigingen aan de vliegroutes voorgesteld door bevoegd staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH). Volgens zijn kabinet blokkeren de Vlaamse regeringspartijen elke aanpassing ten voordele van Brussel.

Wathelet betreurt de houding van CD&V, Open VLD en SP.A. Zijn kabinet wijst erop dat diezelfde partijen bij de onderhandelingen voor een nieuwe Brusselse regering onder meer pleiten voor een afschaffing van de nachtvluchten boven de hoofdstad, maar op federaal niveau wijzigingen ten voordele van Brussel blokkeren.

Sinds begin dit jaar krijgen heel wat Brusselaars meer opstijgende vliegtuigen over zich heen als gevolgd van het spreidingsplan Wathelet. Na maandenlange kritiek formuleerde de staatssecretaris begin mei enkele wijzigingen om tegemoet te komen aan de Brusselse eisen.

De aanpassingen stuitten echter meteen op verzet van heel wat Vlaamse partijen omdat de Rand opnieuw meer vluchten over zich heen zou krijgen. De Vlaamse regering riep daarop een belangenconflict in. Dat gaf de regering 60 dagen de tijd om tot een nieuw vergelijk te komen. Maandag liep de termijn echter af zonder akkoord.

Benoît Cerexhe, partijgenoot van Wathelet en burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, is ontgoocheld dat de wijzigingen aan het spreidingsplan er niet komen. Hij onderzoekt welke juridische stappen ondernomen kunnen worden om de toepassing alsnog af te dwingen.

Eric Van Rompuy (CD&V), schepen in Zaventem, is tevreden dat er niet wordt geraakt aan het spreidingsplan, maar hij handhaaft wel de juridische procedure tegen de zogenaamde IKEA-route om te vermijden dat die opnieuw op tafel komt van de nieuwe federale regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni